Видеото беше качено в социалните мрежи, след което срещу него беше образувано дисциплинарно производство.

Присъдата беше произнесена от съдия Петър Сантиров, който преди няколко години беше оправдан за подкуп от 20 000 евро заедно с бившия военен министър Николай Цонев. Условна, а не ефективна присъда обаче поиска и прокуратурата.

Тръпков беше признат за виновен по три обвинения. Първото е за съставяне на неверен документ - написал фиш на шофьор, че е пресякъл неправилно като пешеходец, а всъщност той карал, говорейки по телефон. Другите две обвинения са за получаване на подкуп от 20 лева, който взел от шофьор, за да не му пише акт за отнето предимство и каране без колан. А третото обвинение - за взети 10 лева от шофьор, за да не го глоби за каране без колан.

Тръпков трябва да плати 2000 лева глоба, както и 1500 лева разноски по делото. Освен това 3 г. той няма да има право да работи на държавна служба, реши още съдът.

Самият той не се признава за виновен и ще обжалва. Бившият служител на КАТ, който сега работи като таксиметров шофьор, твърди, че записът е монтаж и той е жертва на постановка. Не може да каже обаче кой стои зад нея и защо.

„Постановка! Що не се яви тоя Митко ли е, какъв е? Това е професионална работа. Забелязах там, че някакъв бял часовник имах, аз нямам бял часовник. Аз съм говорил с хора фотографи, могат и пистолет да ми сложат. Щом съм аз най-големото корумпе в тая държава, нека ме осъдят. Е, ръцете да ми отрежат, ако трябва. Какво да направя? Направил съм един фиш там, документ с невярно съдържание, какво значи това, ощетих държавата ли?“, попита Тръпков в интервю за bTV.

Той обаче не отрече, че на улицата корупция:

„Вижте какво, дайте да не се заблуждаваме, всеки е вземал пари. Знаете ли колко са ме гонили? Едно ще ви кажа, говоря от името на всички катаджии – няма един катаджия, който да каже: „Какво ще правим сега?“.

Тръпков каза, че съжалява само за едно:

„Искате ли да ви кажа в тоя КАТ кое ми беше любимата работа? Регулиране на движението в кръстовище, е за това съжалявам в момента“.