Два опита за незаконно превеждане и преминаване на общо 32 мигранти през границата на страната при граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост 2" при Видин - Калафат разкриха гранични полицаи от Гранично полицейско управление - Видин и румънските им колеги на 30 и 31 януари. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". Мигрантите от Сирия и Ирак, сред които и непълнолетни лица, са установени в управлявани от турски граждани товарни автомобили.

Става ясно и че има нов начин за транспортиране и укриване на бежанците.

В един от случаите 13 мигранти са укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Това е нов способ за транспортиране на незаконни мигранти и опит за извеждането им от България към Румъния. С участието на турски граждани - водачи на товарни автомобили, чрез умишлено изменение на конструкцията на заключващия механизъм на товарното помещение, което се отваря, без да бъде нарушена целостта на митническата пломба, в него се качват мигранти, чиято крайна цел е да достигнат до държавите от Западна Европа.

По този начин се цели контролиращите гранични служители да бъдат заблудени, че товарното помещение е вече проверено при преминаването на външната граница на Европейския съюз, уточниха от "Гранична полиция".

Под ръководството на Районна прокуратура - Видин се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за незаконни деяния - опит за преминаване на границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и опит за превеждане на лица с използването на моторно превозно средство, съобщиха Апелативната прокуратура в София.

Водачите на превозните средства са привлечени като обвиняеми като с постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа. Товарните автомобили са иззети като веществено доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те са също са привлечени в качеството на обвиняеми и задържани за срок до 72 часа.

В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите - 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъден няколко дни по-рано за същото престъпление.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура - Видин за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите лица, уточниха от прокуратурата.

През 2023 г. са задържани общо 18 554 граждани на трети страни. Спрямо общия брой на задържаните през 2022 г. (16 767) се отчита 10,7% увеличение, сочат данните на МВР за декември относно миграционната обстановка в страната, добавя БТА.