19-годишен е извършителят на вандалската проява, при която беше потрошено оградното стъкло на Епископската базилика в Пловдив. Младежът е направил самопризнания за стореното, съобщиха от ОД на МВР.

Сигналът за вандалската проява в зоната на културно-историческия обект бе подаден в понеделник в Четвърто РУ, а с помощта на кадри от охранителните камери, разположени в района, полицаите са установили самоличността на извършителя.

Престъплението е извършено рано сутринта на 7 април. На охранителните кадри се виждат четирима младежи, които идват от близко нощно заведение. След това единият от тях се засилва на два пъти и с ритник чупи стъкленото пано на оградата на базиликата.

"Младежите са повръщали, уринирали и чупели стъклени бутилки върху артефактите, изложени до входа на базиликата", разказа директорът на Общинския институт "Старинен Пловдив" Елена Кантарева пред NOVA.

По случая е образувано досъдебно производство. Наказателният кодекс предвижда за подобно престъпление затвор до пет години.