Престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки за автомобили от курсанти, които не се явяват лично на изпити за правоспособност, е неутрализирана от служители от сектор "Икономическа полиция" в Областната дирекция на МВР - Бургас, съобщиха от пресслужбата на полицията.

Организатор на схемата е Красимир Н. от Бургас - инструктор с частна школа, който използвал трети лица за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория "В". Констатирано е, че само за няколко месеца през настоящата година Красимир Н. е организирал няколко души, които се явявали вместо двама негови "курсанти", обучавани по данни от "Автомобилна администрация" в неговата частна школа.

Установено е, че явяването на фалшивите курсанти е организирано чрез използването на фалшиви лични карти, в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият книжка, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

Задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната "услуга".

Разбиването на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение при специализирана операция на територията на няколко областни дирекции - Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен. При нея е задържан и самият Красимир Н., извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил - "Ауди". Той е арестуван първоначално за 72 часа с постановление на Районна прокуратура - Бургас. Бургаският районен съд пък му е наложил мярка за неотклонение "постоянно задържане под стража".