Полицията е заловила престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици на територията на София, Симитли и Благоевград. Това съобщи на брифинг говорителят на Окръжна прокуратура - Благоевград Ирина Аспарухова, цитирана от БТА.

На брифинга присъстваха наблюдаващият прокурор Георги Мадолев, директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Кюстендил Светослав Костадинов и началникът на ГПУ - Благоевград Владимир Карадаков.

Наблюдаващият прокурор Мадолев каза, че досъдебното производство е започнало преди два дни. Извършени са претърсвания на множество адреси на територията на община Симитли и в София, като при тях са намерени голямо количество канабис - около 20 килограма. По време на претърсванията на адреси в София е намерено една част от количеството, което групата е разпространила на лице от столицата, посочи той.

Привлечени като обвиняеми са петима души, като четирима от тях са участвали в организираната престъпна група, с цел разпространение на наркотични вещества, а петото лице е придобило количество от тях, каза прокурорът. Те са привлечени като обвиняеми вчера в късния следобед и предстои да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за четиримата, допълни той.

Обвиненията, които са повдигнати на четиримата, са за участие в организирана престъпна група, с цел извършване на престъпления, свързани с наркотични вещества, и престъпление за държане и разпространение на наркотични вещества, каза наблюдаващият прокурор. Той допълни, че обвинените са с чисто съдебно минало.

Директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Кюстендил Светослав Костадинов каза, че за няколко месеца са извършени оперативни действия и са се събрали се достатъчно факти и обстоятелства, на базата на които е организирана и осъществена специализираната полицейска акция в София, Благоевград и Симитли.

В хода на операцията са задържани седем български граждани, като четирима от тях - в Благоевград и Симитли, а трима - в София. Проверени са и девет обекта в Благоевград и Симитли, както и три жилищни сгради в София, посочи той.

При проверките са намерени множество прахообразни вещества. При първоначални проверки те са амфетамини, метамфетамин, екстази и голямо количество сух канабис, готов за употреба. Също така от Главната дирекция "Гранична полиция" в София, в един от апартаментите са установили и създадена лаборатория, но предстои да установят допълнителни факти, каза директорът.

Началникът на ГПУ - Благоевград Владимир Карадаков обясни, че от страна на оперативните служби на управлението е извършена голяма по обем оперативна работа. Първоначално получихме информацията, после я разширихме с независими оперативни източници. Потвърдихме, че става дума за организирана престъпна група, установихме, че става въпрос за много голяма конспиративност от тяхна страна, така че да не бъдат задържани, каза Карадаков.

Той обясни, че заловените доста често са сменяли схемите на разпространение на наркотици. Тези лица са намерили доста силен пласмент в София и бързо вървеше продукцията, каза началникът на ГПУ.

Началникът посочи, че всичко е било внимателно планирано във взаимодействие с Главната дирекция "Гранична полиция" и след като се е събрала достатъчно оперативна информация, за да може да бъде реализирана акцията и да има евентуално досъдебно производство, се е пристъпило към реализация.