Полицията и прокуратурата в София разбиха престъпна група за разпространение на наркотици, които са ползвали автомати за куриерски услуги за транспортирането на дрогата и са получавали поръчките през канал в Телеграм. Разплащането ставало в биткойни. Това съобщи на брифинг на СДВР и СГП заместник-градският прокурор Иво Илиев.

Акцията е реализирана преди два дни в София и село Герман. В къща в селото са намерени големи количества наркотици - марихуана, амфетамин, хашиш, хероин и над 10 килограма екстази. На място са задържани трима души, които се смята, че са съпричастни.

Разпространението ставало през поръчки по специално създадени канали в мобилни приложения. Доставките са правени през автомати за куриерски услуги. Наркотиците са изпращани и в София, и в страната.

Задържан е още един човек, но засега няма данни дали е част от групата. Всички те остават в ареста за 72 часа, като прокуратурата ще иска постоянния им арест.

Директорът на СДВР Любомир Николов каза, че преди месец е установена група в Телеграм, в която по криптиран начин са уговаряни доставките. Дрогата е плащана предварително, често в биткойни. Доставчиците са изисквали от клиентите си да снимат разписката за платената сума, информира БТА.

След това дилърът е оставял наркотика на определено място. Това местоположение е било снимано и изпращано от продавачите на клиента. Така е избегната връзката между крайния получател и дилъра, каза още Николов.

Преди два дни няколко лица са посетили базата в Герман. Там е намерена машина, която е произвеждала хапчетата екстази. В момента на арестите са заловени двама, които са разпределяли дозите.

В къщата полицията намерила 20 килограма марихуана, един килограм кокаин, четири килограма метаамфетамин, четири килограма хашиш, три килограма хероин, а в подземие е имало два картечни, два бойни пистолета и автомат Калашников. Имало е и две бойни гранати, каза Николов.

В рамките на месец са установени и няколко дилъри. Те също са задържани.

По анализ на полицията стройността на дрогата е около 950 000 лева.

Това е много добре структурирана престъпна група, тя се е занимавала и със силови действия, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. Той допълни, че са арестувани седем души.

Разследващите предполагат, че поръчките в страната са правени към местни дилъри. Имало и клиенти от София, които са си поръчвали директно през канала в Телеграм.

При претърсването са иззети над 100 000 лева.