При съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност"(ДАНС) , Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Областната дирекция на МВР в Пловдив и Окръжната прокуратура вчера следобед са задържани двама мъже. На автомагистрала "Тракия" е арестуван гражданин на Северна Македония, превозвал 130 килограма марихуана, съобщи на брифинг заместник окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева - Минчева. Пратката е пътувала от Западна Европа към Турция.

Задържаният 47-годишен гражданин на Северна Македония е осъждан за контрабанда, като през 2019 година е предсрочно освободен. Другият мъж на 43 години е българин и е арестуван в София.

Операцията започва след получен сигнал в ДАНС за предстоящо транспортиране на наркотични вещества. В късния следобед лек автомобил, пътуващ по АМ "Тракия" от София към Бургас, е спрян при 125 км от служители на ОД МВР Пловдив. Шофьорът се е подчинил на стоп палката на пътните полицаи.

Установено е, че е натоварен с 24 кашона, като всеки съдържа вакуумирани пакети с листна маса. В 10 от тях по шест пакета, а в 14 по пет пакета, посочи директорът на ОД МВР - Пловдив Георги Чергов.

Всеки пакет тежи около килограм. Шофьорът от Северна Македония първоначално заявил, че превозва обувки, а после, че не знае какво превозва.

Разследването продължило в София, където е претърсен товарен автомобил, от който е била натоварена стоката. Там е задържан другия мъж. Той е от Враца, но живеел в София.

Мъжете са задържани са за 24 часа, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Предвидените наказания са от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоби от 20 хил. до 100 хил. лева и конфискация на автомобила, превозвал наркотиците.

Най-вероятно двамата участват в канал за трафик на наркотични вещества по направление към Турция, където в момента е най-скъпия пазар за този вид наркотици, допълни Чергов.

Предстои разследване за това има ли други лица, с които са оперирали, каза Галина Андреева от окръжната прокуратура в Пловдив.

Работата по делото продължава.