Голяма модерна оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита на частен адрес между новозагорските села Баня и Асеновец след акция на МВР и прокуратурата. Канабисът се е отглеждал в осем помещения, като растенията са в различна фаза на растеж. Установено е, че в лабораторията има помещение за сушене на наркотика, подготвяли са се още помещения за отглеждане на канабиса.

На място са директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Вижте снимки >>

"Разкритата край Нова Загора нарколаборатория е сред най-големите и модерни, открити в последните години", каза на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той допълни, че лабораторията представлява една истинска фабрика, модерно оборудвана с помещения, където се прави разсад, помещение, в което израстват растенията, специализирана техника, която ги нагрява, отоплява и напоява. Между 1,5 и 2 млн. лева е струвало вложението.

Снимка: БТА

По думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров тази престъпна дейност обаче е била пресечена още в зародиш и наркотикът не е могъл да бъде пласиран. Входът е бил добре замаскиран под формата на изоставен бус, като под него има стълбище, което води към помещение с площ около 600 кв. метра.

Снимка: БТА

Около 2000 стръка канабис, в различен стадий на растеж, са били открити в нарколабораторията, както и около 50 кг изсушена листна маса.

Седем са задържаните за 72 часа, повдигнати са им обвинения. Двама от тях са криминално проявени, каза окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов.

Снимка: БТА

Имотът е бил отдаден под наем, собственикът му няма връзка с организираната престъпна група, каза директорът на ОД на МВР - Сливен гл. комисар Димитър Величков.

Снимка: БТА

Разследването продължава.