Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов осъди категорично нападението срещу главния редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов. Снощи разследващият журналист беше жестоко пребит пред дома си в центъра на София и е с тежки травми в болница. Смята се, че атаката не е била с цел грабеж, тъй като ни му е отнето нищо, а един от нападателите е снимал, докато другите го налагат с железни прътове.

"Осъждам категорично бруталното нападение над журналиста Слави Ангелов, това посегателство е недопустимо, този акт на насилие е стряскащ и дълбоко възмутителен. Властите категорично трябва да пресекат тази форма на "раздаване на присъди". Никой няма право да посяга над когото и да е, а най-малкото над журналист, който си върши работата. Този процес на "правораздаване" е пагубен и не може да бъде бъдещето на българската държава", заяви депутатът от ГЕРБ, цитиран от Комисията по културата и медиите.

Той пожела бързо възстановяване на Слави Ангелов.

По-късно БСП настоя за бързо разкриване на нападателите на журналиста Слави Ангелов. Ще настояваме за отговори, за бързо разкриване на извършителите, както и за гаранции, че журналистите няма да стават обект на такива нападения. Това заяви от името на ПГ на "БСП за България" Александър Симов.

Това деяние депутатът определи като нова черна точка за трагичното състояние на медийната среда у нас.

При опитите през последните години за дебат в пленарната зала по темата срещаме два аргумента - свободата на словото била работа на самите журналисти, виждаме, че не е точно така, коментира Симов.

По думите му, когато един журналист застане с позиция, с разследвания, следва побой и то при обявено извънредно положение.

Второто успокоение, посочи Александър Симов, е, че ситуацията у нас не е тревожна, защото нямало убит журналист, но имаме системно посегателство срещу хората, които упражняват тази професия и мерките, които се вземат, не са достатъчни.

"БСП за България" изразява възмущение срещу подобно посегателство срещу свободното слово и категорично се противопоставя на подобно отношение към българските журналисти.

"Нападение над журналист е недопустимо", коментира по-рано и главният секретар на МВР Иво Иванов, който заяви, че се работи по няколко версия, като една от тях е свързана с материалите, писани от Ангелов.

"Нямам никакво съмнение, че в момент като сегашния нападението над Слави Ангелов е посегателство над държавността", заяви пък главният прокурор Иван Гешев в разговор с издателя на "24 часа" и "168 часа" Венелина Гочева. Той изказа съчувствието си към журналиста и пред главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, пожела скорошно оздравяване на Слави и каза, че лично следи случая.