30-годишният Рангел Бизюрев, обвиняем за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица, ще бъде представляван от нов адвокат, ангажиран от семейството му, съобщи служебният защитник на Бизюрев Димитър Колев, цитиран от БНР и "Марица".

"Тази сутрин бях уведомен от разследващия полицай в Криминална полиция, че има упълномощен защитник, който оттук нататък ще защитава правата и интересите на обвиняемия Бизюрев, при което моето участие задължително приключва", каза юристът.

Той не е бил уведомен кой е новият защитник на Бизюрев. По думите му още преди да се запознае след екстрадицията, Рангел бил решил твърдо да съдейства изцяло за разплитането на случая.

"Той даде подробни показания, следва да се провери колко са достоверни", каза служебният защитник.

Адвокат Колев отново разказа, че в показанията си по време на петчасовия разпит пред следовател и наблюдаващия прокурор по делото, Рангел е обяснил, че е ударил четири пъти в тялото Митко, но не го е удрял в носа. Юристът допълни, че по време на разпита Рангел е оневинил близнаците Динкови.

"Той беше категоричен в обясненията си, че братята Динкови - нито Валентин, нито Борислав, са нанасяли каквито и да е удари на Димитър Малинов", посочи Колев.

Адвокатът подчерта, че колкото и подробни и последователни да са обясненията на Рангел Бизюрев, те подлежат на проверка от разследващите.

"Предстоят разпити на още свидетели, както и провеждането на нов следствен експеримент", каза адвокат Колев.

По думите му Рангел е заявил, че много съжалява за случилото се.

"Той ми го заяви няколко пъти, съжалява много за всичко, което е било извършено на инкриминираната дата, съжалява и страда, разкайва се. Дали е искрено, аз не мога да кажа", каза още адвокат Колев.

Относно протестите на близките на убития Митко от Цалапица, той посочи, че те трябва да разберат, че няма как да окажат влияние на независимите органи в лицето на прокуратурата и съда.

"Присъда ще бъде издадена на база на доказателствата. А майката на Митко - Атанаска, трябва да бъде сигурна, че в точния момент ще бъде поканена да се увери колко много работа е свършена по случая. По това дело е работено много и ще се работи още повече, след като вече Бизюрев е тук", коментира адв. Димитър Колев.

"Считам, че ще има справедливост, колкото и субективно понятие да е тя", добави вече бившият защитник на Рангел.

Утре близки и приятели на убития Митко се събират на протест пред сградата на прокуратурата в Пловдив. Малко след това протестът ще се пренесе пред Пловдивския районен съд, където в 13.35 часа трябва да стартира разпоредителното заседание по делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателството на Бизюрев след убийството. По това дело Рангел ще бъде призован като свидетел.

Към настоящия момент доказателствата по делото сочат, че 20-годишните близнаци не са участвали в умъртвяването на пострадалия и  правната квалификация на извършеното от тях престъпление е "лично укривателство".

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов от Цапалица е настъпила в резултат на тежък побой на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му бе намерено седмица по-късно, заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

20-годишните подсъдими признават изцяло описаното в обвинителния им акт. Според прокуратурата те са помогнали на Бизюрев със заравянето на тялото на Малинов. Близките на 24-годишния мъж обаче са на друго мнение. Според тях двамата трябва да бъдат обвинени за съучастници.