Окръжният съд в Пловдив остави в ареста Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Отправени обиди и последваща разправия довели до убийството, стана ясно днес.

30-годишния Рангел Бизюрев е обвинен за това, че на 20 юли миналата година в с. Цалапица умишлено е умъртвил Димитър Малинов, на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост.

Съдебния състав прецени, че до момента по делото са извършени голям обем процесуално-следствени действия, сред които множество разпити, огледи, изземвания на веществени доказателства, съдебни експертизи, дори следствен експеримент, които дават обосновано предположение, че именно Бизюрев е извършил престъплението, в което е обвинен.

В обяснението на Бизюрев става ясно още, че неведнъж е напускал България, особено към Германия, където е работил. Възможно е и да повлияе на показанията на разпитаните до момента свидетели по делото за убийството в Цалапица, посочи още съдът.

Обвиняемият бе екстрадиран снощи от Дания, а тази сутрин докаран в Пловдив. В продължение на пет часа той беше разпитван в следствената служба.

В продължение на пет часа той беше разпитван в следствената служба от следовател и наблюдаващия прокурор Бойка Лулчева. По-късно в съдебната зала тя поиска "задържане под стража" за Рангел, тъй като са изпълнени и трите предпоставки - обвинението срещу него предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда и доживотно наказание без право на замяна. Според прокурора той може да се укрие предвид бягството му от България и да извърши друго престъпление.

Лулчева съобщи още, че по делото са извършени множество ексепртизи, сред които и тройна съдебномедицинска експертиза и са разпитани множество свидетели. Един от тях е казал, че смъртта на Митко е настъпила от асфикция - задушаване, след като носът му е бил счупен, предаде БНР.

Адвокатът на младия мъж пък поиска домашен арест с електронна гривна. Той посочи, че Бизюрев е дал подробни показания при петчасовия разпит днес и е обяснил, че в нощта на 20 юли е поискал да се види с Митко, тъй като е чул, че предния ден Малинов му е отправил обиди. На срещата освен Митко и Бизюрев е бил и единият от близнаците Динкови - Борислав. Бизюрев и Митко са се скарали и Рангел и му нанесъл четири удара в тялото, но не й в носа, както твърди Борислав, посочи адвокат Колев.

"Разследването не е приключило, но факт е, че трето лице не е установено на място. Думата на Рангел срещу думата на Борислав", заяви адвокатът на Рангел.

Той се съгласи, че са налице много доказателства за извършено престъпление. Според Колев обаче става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост. Също така беше категоричен, че в разпита си Бизюрев отрича близнакът Динков да е нанасял удари на Митко. Затова адвокатът смята, че обвинението трябва да се прецизира и нарече убийството инцидент.

Защитникът поиска от съда да пусне клиентът му под домашен арест.

"Не мога да кажа. Вие преценете", единствено заяви Рангел Бизюрев в последната си дума.

Снимка: БТА

Наблюдаващата прокурорка Бойка Лулчева настоя за най-тежката мярка "задържане под стража". Тя посочи, че по делото са събрани много доказателства за вината на Рангел. Също така, ако бъде пуснат, има реална опасност да се укрие отново или да извърши ново престъпление.

След като изслуша страните, съдия Екатерина Роглекова прие, че единствената адекватна мярка за неотклонение е "задържане под стража".

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Близките на Митко отказват да повярват на версията на Бизюрев.

"Инцидент е да те блъсне кола, това не е. Митко сам ли се закопа, как решиха да го заравят, без да му окажат бърза помощ", извика през сълзи майката на загиналия Атанаска Бакалова пред залата.

Снимка: БТА

А чичо му попита как са паднали липсващите зъби на младежа.