Задържаха двама братя близнаци по случая за убития в Цалапица Димитър. 19-годишните Валентин и Борислав Динкови укрили тялото на жертвата.

Братята са задържани за срок до 24 часа. По-късно на пресконференция стана ясно, че те ще останат 72 часа в ареста. 

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за лично укривателство. Според обвинението тримата замесени не са се били уговорили предварително. 

Видно от материалите по делото са били установени Валентин и Борислав Динкови., близнаци на 19 г., които са спомогнали Рангел Бизююрев, на 30 г., извършил убийство с особена жестокост, да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с него предварително.

Установено е, че на 20.07.2023 г. в с. Цалапица Рангел Бизюрев. умишлено е умъртвил Димитър Малинов., на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост. След извършване на убийството близнаците са извършили действия по укриване на трупа на 24-годишния мъж с цел да бъде възпрепятствано наказателното преследване по отношение на Рангел Бизюрев. Събраните до момента доказателства сочат, че двамата не са се уговорили с Бизюрев предварително за това.

Рангел Бизюрев помолил близнаците Валентин и Борислав Динкови да му помогнат да укрие трупа му. Те се съгласили, макар да знаели, че става дума за престъпление, и то извършено по жесток начин, разказа на пресконференция зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. "Държа да подчертая, че те не са съучастници в убийството", добави той.

Борислав осигурил транспортирането на тялото с автомобил, а Валентин донесъл кирка и лопата, за да бъде изкопана дупка, в която да бъде положено. След това примъкнали строителни материали от близкото сметище, за да прикрият следите. После помогнали на Рангел да се укрие, като го закарали до дома му, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Когато Цалапица се вдигна на протести с твърдение, че двамата близнаци са замесени в криминалния случай, 19-годишните Валентин и Борислав също направили опит да се укрият, но неуспешен. Двамата са задържани към 14 часа днес, като до края на деня ще им бъде повдигнато обвинение и ще останат в ареста до 72 часа.

Бизюрев се издирва с европейска заповед. На 24 юли той е напуснал страната и се намира в Германия, за което са уведомени тамошните власти. 

Тази сутрин жители на с. Цалапица излязоха на протест с искания за справедливост, адекватни и навременни мерки, яснота и прозрачност от страна на отговорните институции. Протестиращи изразиха мнение, че има и други лица, съпричастни към деянието. Според тях в разследването е имало забавяне и не са взети навременни мерки, с които престъплението е можело да бъде предотвратено. Те заявиха, че ще излизат на протести, докато получат отговори, и настояват за справедливи наказания за извършителя и замесените.

Днес окръжният прокурор на град Пловдив Ваня Христева, ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив и наблюдаващият прокурор се срещнаха с близките на Димитър Малинов и ги увериха, че по делото се извършват активни действия по разследването в спешен порядък с цел в максимално кратък срок да бъде установена фактологията по случая, посочват още от прокуратурата.

Смъртта на 24-годишния мъж е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Извършват се активни действия по разследването, за които допълнително ще бъде изнесена информация от Районна прокуратура-Пловдив.