Мъж, който е знаел, че избягалият затворник Владимир Пелов се укрива в Ботевград, преди да бъде убит при престрелка с друг престъпник, проговори пред bTV. От съображения за сигурност в репортажа лицето му е скрито, а гласът му - променен.

По думите на свидетеля Пелов насочил пистолет срещу него и той нямал избор, освен да си мълчи къде се намира търсеният престъпник.

"Още с влизането, той ми насочи пистолет и аз нямах избор, разберете ме. Той ми каза, че всяка събота между 2 и 3 часа трябва да бъда там, заплаши ме. Каза ми да ходя всяка събота да пазарувам страшно много неща, за 200-300 лева, запасяваше хладилника", разказа мъжът.

По думите му той знаел, че Пелов излизал нощем, но нямал представа къде е ходил и какво е правил. Според разследващите вероятно той се придвижвал в коритото на реката в града, за да не бъде забелязан.

Същевременно стана ясно, че в апартамента в Ботевград, в който около месец е живял Пелов, заедно с него се е укривал и другият рецидивист, избягал от Софийския затвор - Радослав Колев. Жилището беше претърсено вчера и там бяха открити боеприпаси, както и пистолета, с който двамата избягаха. То е собственост на вдовицата на стар приятел на Пелов, който преди години се самоубил в затвора, след като бил осъден за убийство. Според неофициална информация на "24 часа" жената също била принудена да ги укрива и да мълчи.

Междувременно бивши висши служители на МВР отправиха критики към действията на полицията, която изпусна Пелов, въпреки оперативната информация, че се намира в Ботевград. Обяснението беше, че се бил дегизирал - пуснал си брада и ходел с качулка.

"По начина, по който виждаме Владимир Пелов с брадата и качулката, той трябва да изглежда двойно по-подозрителен на органите на реда, защото прилича на джихадист. Пък и една брада в градче, в което си се родил и живял не е средството, с което да станеш неузнаваем", категоричен бе бившият секретар на МВР Николай Радулов.

"Когато едно лице се обяви за издирване, обикновено се прави фоторобот, слагат се бради, мустаци, състаряват го, подмладяват го, за да създадат представа на хората. Това учудване на МВР и прокуратурата, че Пелов е с брада, говори или за некомпетентност, или за елементарен опит за оправдание", категоричен бе той.

И според Тихомир Стойчев - ексшеф на ЦСБОП (сегашната ГДБОП - б.р.), МВР определено не се е справило с този случай, който е пореден.

"Това е синтезиран образ на България - днес вместо "България на три морета" имаме "България на трите мутрета". Ако трябва да направим едно заключение по-общо, от началото на годината досега, имаме доста кървави събития. И като че ли МВР се стреми да измъкне някакви доказателства каква работа е свършило", добави той.