Около 75 килограма кокаин са открити в 20 626 кашона с банани в складова база за плодове и зеленчуци в Бургас, съобщи на извънреден брифинг шефът на Окръжната прокуратура Георги Чинев.

Дрогата е била намерена тази сутрин по случайност, след като работник започва да разтоварва плодовете и сигнализират полицията.

"На 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирал в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-и, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били поредназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета", уточни той, цитиран от "Фокус".

Прокурорът подчерта, че 1 грам от високорисковото наркотично вещество струва около 70 евро, а на едро цената е около 80 000 лева за кг. Стойността на откритото количество е над 2 500 000 евро или повее от 5 млн. лева.

Всеки от пакетите е с тегло 2,5 килограма.

"Разположени са така, че при отваряне на пръв поглед да се виждат плодовете. Покрити са със специфично фолио от метал, най-вероятно за избягване на проверки през рентген", каза шефът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов, цитиран от БТА.

Той уточни, че е назначена експертиза, която да установи чистотата на кокаина.

"Установено е, че част от бананите - 3240 кашона, са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на отделните пратки. Пратката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор", добави Чинев.

 

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление "задържане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - кокаин, в особено големи размери".

"Проведени са множество действия по разследване, като са разпитани лица в качеството им на свидетели, извършене оглед на местопроизшествието, назначена е и физико-химическа експертиза", каза още прокурорът.

Засега няма задържани, складът е запечатан.

Законът предвижда лишаване от свобода за срок от 5 г. до 15 г. и глоба в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв.