Близо 50 км е бил преследван бусът с мигрантите, преди да се качи на Околовръстното шосе в столицата, където е станал тежкият инцидент. Това стана ясно от думите на представители на прокуратурата и МВР, които дойдоха на мястото.

Полицейската кола, в която се врязва буса с мигранти, не се е опитвал да препречи пътя на нарушителите. Той е бил спрян на безопасно място на "острова", съобщи директорът на СДВР гл. комисар Калоян Милтенов Милтенов

Комисар Милтенов заяви, че полицаите са били оборудвани с нужните средства, но не скри, че не са имали лента за принудително спиране на превозно средство.

Инцидентът стана във вторник сутринта. След удара общо трима служители на реда са пострадали - двама са били извън полицейския бус, а най-тежко раненият е бил вътре в него, съобщи зам.-градският прокурор Иво Илиев. От буса с мигрантите има четирима пострадали, сред които и шофьорът, които са в болница.

До гонката се е стигнало, след като полицаи са подали сигнал на буса с мигранти да спре, но той не се е подчинило. Една патрулна кола го последвала от тунел "Траянови врата", още една тръгнала след него от Ихтиман. Удареният бус е чакал встрани, за да се включи в преследването.

"Бусът с мигрантите се е движил по АМ "Тракия" с доста висока скорост, не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили до самия инцидент. Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата, за да се качи по Околовръстния път и на изхода от локалното платно удря полицейския бус", обясни прокурор Иво Илиев.

"Ударът е много сериозен. Най-вероятно е загубил контрол водачът", каза един от следователите от НСлС, който участваше в огледа на местопроизшествието. По думите му гоненият микробус е навлизал в завой, опитвайки се да се качи на "Околовръстния път", а асфалтът вероятно е бил мокър. Няма спирачен път, твърдят експертите, направили огледа на място.

По случая е образувано досъдебно производство в СГП за тежко умишлено ПТП, както и за каналджийство. Делото ще бъде под надзора на градската прокуратура и е възложено на НСлС. Разпитват се мигрантите и лицата, настанени в болница с преводач, съобщи Илиана Кирилова - градски прокурор на София, и уточни, че бежанците са 12.