Германски лекари търсят прилики между състоянието на руския опозиционер Алексей Навални и отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев преди 5 години. Разкритието е на списание "Шпигел".

"Българската следа" - под това заглавие "Шпигел" разказват за опитите на лекарите от болница "Шарите" да установят с какво е отровен Алексей Навални.

"Знаем, че контактът между българските и германските лекари е осъществен, направили сме проверка и с наши източници", каза Фиделиус Шмид, един от авторите на материала в "Шпигел" пред bTV.

По информация на журналистите е възможно субстанцията, използвана при Гебрев и тази при Навални да са сходни.

"И двата случая става дума за отравяне, което е свързано със сериозни последствия. Предполагам сте наясно, че към групата на органофосфата принадлежат различни субстанции, както и новичок", обяснява Шмид.

Българският бизнесмен Емилиян Гебрев не може да каже има ли прилика във веществата в неговия казус и този на Навални. Но изтъква разликите.

"Веществото от България беше изпратено в чужбина, а още по-странното е, че то изчезна и от чужбина поради несъгласието на българските власти да се свържат с организация за защита от химическите оръжия и да гласуват доверие на тях да започнат съответното разследване, да започнат съответното изясняване. Сами разбирате, че нашата държава на думи казва "това, това, това", много неща се правят на думи, но на практика е точно обратното", казва Гебрев.

Разследването на българския случай е прекратено.

Покушенията срещу Гебрев привлякоха внимание едва след атентата срещу Сергей Скрипал с "Новичок, пише и Дойче в статията си "Откриха българска следа в случая "Навални". Какво се знае дотук:"

Журналисти от британския разследващ сайт "Белингкат" установиха, че офицери от руското военно разузнаване през 2015 година на няколко пъти са посещавали България. Сред тях и Денис Сергеев, известен още като "Сергей Федотов", който по време на покушението срещу Скрипал също се е намирал в непосредствена близост. Българската прокуратура повдигна обвинение срещу трима предполагаеми служители на руските тайни служби. По всичко изглежда, че Гебрев също е бил отровен с "Новичок". Предполага се, че причина за покушенията е неговият оръжеен бизнес. Както се знае, бившият служител на "Кинтекс" Емилиян Гебрев основа своя фирма на име "Емко" и продаваше оръжие включително на Украйна и Грузия. А на Кремъл това никак не му харесва.

Както стана ясно сега, германски следователи и лекари са открили "българска следа" и в покушението срещу Навални. А "Шпигел" съобщава, че между двете отравяния определено има сходства. Дали в такъв случай и Навални е бил отровен с "Новичок"?

Първоначално специалистите в реномираната берлинска клиника "Шарите" твърдяха, че в организма на руския политик са открити следи от холинестеразни инхибитори. Те са компонент от различни препарати: като се започне от бойните отровни вещества зарин и VX, мине се през "Новичок" и през различни пестициди и инсектициди и се стигне до лекарства срещу деменция. Сега лекарите стесняват кръга заподозрени вещества до органофосфатите. Същото констатираха лекарите и след двете отравяния на Гебрев. Тогава обаче никой нямаше представа каква точно отрова се търси. Така изминаха три години до покушението срещу Скрипал, а през 2018 вече беше късно да се издирват доказателства в София.

Ето, че дойде ред и на Навални. В момента все още не се знае кой може да му е дал отровата, но ако нейният вид се установи със сигурност, това ще насочи следствието и към извършителя. Защото отрови като зарин, VX и "Новичок" се произвеждат, осигуряват и прилагат изключително трудно. А най-добри в тази област са военните токсиколози.