Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова Москва да бъде проведено "прозрачно и независимо разследване на отравянето" на руския опозиционер Алексей Навални.

Борел заяви това, след като берлинската болница, в която Навални бе приет за лечение, съобщи, че в тялото на опозиционера са установени следи от отравяне, докато в същото време от болницата в руския град Омск, където той беше настанен първоначално заявиха, че не са открили такива следи.

"От решаващо значение е руските власти незабавно да започнат независимо и прозрачно разследване на отравянето на Навални. Европейският съюз решително осъжда това, което изглежда бе опит за убийството на Навални. Руският народ и международната общност настояват да бъде хвърлена светлина върху отравянето на Навални. Извършителите трябва да бъдат приведени към отговорност", изтъкна още Борел в специално комюнике.

Германските власти също призоваха вчера Русия да потърси отговорност на замесените в предполагаемото отравяне на Навални.

"Извършителите трябва да бъдат разкрити и да понесат отговорност", каза канцлерът Ангела Меркел в съвместно изявление с външния министър Хайко Маас.

Алексей Навални все още е в много тежко, но стабилизирано състояние, в изкуствена кома. Изследванията показват, че поне няма мозъчни увреждания. Според германските лекари той е отровен с вещество от вида на холинестеразните инхибитори, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти.