Поискан е постоянен арест за шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови. Тримата бяха задържани при акция срещу контрабандния канал на Никола Николов - Паскал, предаде БНТ. Марин Димитров беше директор на Агенцията по рибарство и аквакултури и вчера неофициално се твърдеше, че е задържан, докато се е намирал в столичния хотел "Маринела".

Софийската градска прокуратура е внесла в съда искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за тримата. 

Мотивите на прокурорите да поискат постоянен арест за Банкова и баща и син Димитрови са, че има събрани доказателства, от които обосновано да се предложи, че тримата са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Освен това, ако са на свобода, тримата могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, твърдят прокурорите.

Четвъртият обвиняем, Никола Николов - Паскал се издирва. 

Именно той бе сочен като причина за акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия заради разследване на неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

За него снощи в студиото на "Панорама" по БНТ разследващият журналист Слави Ангелов заяви, че е получил информация, според която имало доказателства, свързващи главния секретар със схемата на Паскал. "И всъщност аз доколкото разбирам, е че желанието му да стане защитен свидетел е под натиска на обстоятелствата и фактологията, събрани по този случай, а не от нещо друго", заяви Ангелов, според когото във войната по върховете на МВР няма добри герои. Главният секретар на МВР Живко Коцев пък първо подаде оставка, а след това я оттегли, а Кирил Петков обяви, че домът му е претърсван.

Още при задържането на Петя Банкова адвокатката й уточни, че шефката на Агенция "Митници" не познава участниците в тази т. нар. организирана престъпна група. Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Натина отбеляза, че Банкова е назначена в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г. и добави, че не е посочен лидер на престъпната група. Според Натина повдигнатото обвинение било "пълно с фактологични грешки".

 

 

В парламента пък беше сформирана временна парламентарна комисия за разследване на дейността Агенция "Митници" и ролята на Асен Василев като финансов министър прие вътрешните си правила. Кои ще бъдат изслушваните лица, ще бъде решено на следващото й събиране, както и какви документи ще изискат депутатите, за да бъдат изяснени обстоятелствата около ареста на шефката на Агенция "Митници".