Срещу началника на агенция "Митници" Петя Банкова има повдигнато обвинение, съобщи нейният адвокат Аделина Натина, след като напусна сградата на Пето Районно управление. То е за участие в организирана престъпна група, заедно с още трима души.

Официално от Софийската градска прокуратура обявиха само инициалите им - Н. Н., М. Д. и С. Д. Инициалите на единия задържан обаче съвпадат със считания за контрабандист Николай Николов-Паскал. Именно той бе сочен като причина за вчерашната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия заради разследване на неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Инициалите на останалите двама пък отговарят на баща и син Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Марин Димитров беше директор на Агенцията по рибарство и аквакултури и вчера неофициално се твърдеше, че е задържан, докато се намирал в столичния хотел "Маринела".

Адвокат Натина уточни, че Петя Банкова не познава участниците в тази т. нар. организирана престъпна група. Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Натина отбеляза, че Банкова е назначена в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г. Тя добави, че не е посочен лидер на престъпната група. Според Натина повдигнатото обвинение било "пълно с фактологични грешки".

Тя потвърди, че при вчерашната акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в Агенция "Митници" са арестувани десет души, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че на 3 април е започнато досъдебно производство от Комисия за противодействие на корупцията за съществуване на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления.

Първите действия по разследване са извършени от органите на Комисията за противодействие на корупцията в условията на неотложност въз основа на информация, получена от ДАНС. 

Софийската градска прокуратура е поела ръководството и надзора върху разследването.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства - мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Разпитани са и свидетели.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата, Антикорупционната комисия и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП е привлякла в качеството им на обвиняеми четирима души, на които са обявени само инициалите - Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б.

Според събраните до момента доказателства в организираната престъпна група участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция "Митници". За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години. Четиримата обвиняеми са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа.

Предстои на 6 април 2024 г. да бъде внесено искане в СГС за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Пред журналисти адвокатката на Банкова каза още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който днес подаде оставка. 

По-рано днес премиерът в оставка Николай Денков коментира, че "от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици". "Откакто беше назначена новата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици", каза премиерът в оставка по-рано във Facebook. 

Вчера, преди да бъде отведена в Антикорупционната комисия, Банкова допусна, че арестът ѝ има връзка с политическата ситуация в страната.