"Някои от каналите в митниците все още се държат от бивши хора от службите", заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър.

Той определи митниците като "доста милиционерска организация" и анализира съпротивата спрямо идеята те да бъдат обединени с НАП в единна приходна агенция. "В момента, в който някой пипне тези структури и се опита да ги събере на едно място, има достатъчно интереси това да не се случи".  

Симеон Дянков коментира избора на Людмила Петкова за финансов министър, направен от Димитър Главчев. "Смятам, че е удачен. Тя познава министерството, ще се прави добре, особено по отношение на данъчната политика. Ние я забелязахме. Тя работеше в Агенцията по приходите. Беше отличничка там. Не бих казал, че е човек на ГЕРБ, тя е човек на финансото министрество. Такива хора ни трябват, за да не влизат аматьори и тепърва да се учат, какъвто беше случаят с Асен Василев. Досега обаче е била далече от темата за еврозоната. Дано има идеи за добър заместник-министър". 

Дянков прогнозира, че една от първите й задачи ще бъде "да каже къде точно е бюджета и бюджетния дефицит". "Има някои мистерии около това как се харчеше през последните месеци", добави той.

Бившият финансист №1 на държавата коментира решението на парламента да ограничи финансовия министър в харченето на средства с изключение на тези за заплати и пенсии:

"Това решение подронва авторитета и на финансовия министър, и на цялото министерство".

Симеон Дянков все пак изтъкна, че за миналата година - 2023 г., по план не са събрани около 2.5 млрд. лева. "Главно в митниците. Те изостанаха значително", добави той.

"Около 4 млрд. от разходите за инфраструктура не станаха. Но все пак липсват около 2 млрд. Според мен, това е станало с изкуствено прехвърляне на някои от разходите към 2024 г. На Петкова и нейния екип ще се наложи да ги намерят", каза Дянков.

Бившият финансов министър прогнозира, че страната ни няма да влезе в еврозоната през 2025 година. "Защото не изпълняваме едни от основните критерии. 2026 година е най-ранната възможна дата. Докато не се обхване по-цялостно темата за инфлацията, няма как да влезем".