На фона на искани полицейски оставки, жителите на село Цалапица за поредна вечер излязоха на протест с искане за справедливи присъди за убийството на 24-годишния Димитър Малинов. 

Основният заподозрян, който се издирва с европейска заповед за арест, е Рангел Бизюрев, а близнаците Валентин и Борислав Динкови бяха привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя да избегне наказателно преследване. Днес Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата братя близнаци. 

Докато течеше съдебното заседание пред съда се събраха протестиращи, които ги нарекоха "Убийци" и "Гробари" и отново настояха за доживотни присъди и за тримата. Според близките на Димитър Малинов братята са съучастници в убийството. Пред съда те нарекоха жертвата "свой приятел", като единият дори станал свидетел на престъплението.

Тази вечер близки и приятели на покойния млад мъж отново се събраха, за да изразят недоволството си. За кратко те блокираха движението на кръговото кръстовище на Орта хан на пътя между Пловдив и Пазарджик. Според хората в Цалапица мудното разследване на изчезването на Димитър е довело до бягството на Бизюров, който сега се издирва с европейска заповед за арест. 

Протестиращите започнаха и подписка в подкрепа на искането им за справедливи присъди. Утре протестът продължава пред Районното управление на МВР в Стамболийски, където близките му ще искат оставката на ръководството. 

По-рано това направи и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Поводът бе определен така: "заради създало се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега". Освен на началника на Районното управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев, министърът поиска и оставката на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив - старши комисар Васил Костадинов. Разпоредена бе и проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

"Съжалявам единствено, че не открихме 24-годишния Димитър Малинов жив", коментира пред "Марица" шефът на пловдивската полиция. Старши комисар Васил Костадинов посочи, че смята, че си върши работата добре и че е наясно, че длъжността му е такава, "че има както позитиви, така и негативи". Към момента Костадинов не смятал, че има солидни аргументи да се оттегли. 

Старши комисар Васил Костадинов бе назначен на поста през октомври миналата година със заповед на служебния министър на МВР Иван Демерджиев. До тогава беше заместник-директор на Областната дирекция, а преди това - началник на Шесто Районно управление в Пловдив. 

В мандата му избухна скандала с "голите обиски" в нощния клуб "Бушидо" на 6 май, заради които Окръжната прокуратура образува досъдебно производство. Преди това дисциплинарна проверка по случая извърши МВР. В доклада бяха установени нарушения на шестима служители на ОДМВР - Пловдив, четирима от които на ръководни длъжности. 

Главен инспектор Ангел Керпиев пък оглави Районното полицейско управление в Стамболийски през 2010 г. по времето на тогавашния шеф на полицията в Пловдив Тодор Чонов (тогава вътрешен министър беше Михаил Миков), поемайки поста от пенсионирания Петър Агов. Главен инспектор Керпиев е преминал целия си професионален път в районното управление, като допреди да го оглави бе началник на група "Криминална полиция". 

През 2022 г. Община Стамболийски сезира прокуратурата за сигнали от граждани в общинската администрация, единият - за неотчетено гориво, използвано за служебния му автомобил, другият - за връзка на Керпиев и съпругата му с ромски барон от Ново село. 

По време на изборите през 2021 г. пък се прочу с акциите си срещу привърженици на бившите управляващи и кмета на Стамболийски - Георги Мараджиев. 

Мараджиев, който е и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив-област, публикува тогава във Facebook видео, в което Керпиев води спор с него за това, че възпрепятства полицейска операция.