Окръжният съд в Бургас остави в ареста четирима от общо шестимата обвиняеми за незаконни регистрации на крадени автомобили, които бяха задържани при специализирана полицейска операция на 17 август в Бургас. Сред тях е соченият за ръководител на организарана престъпна група (ОПГ) Стоян Атанасов - Пижака.

При влизането си в съда той подвикна на журналистите: "Снимайте в затвора, а не тук!"

С постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" остават Стоян Атанасов, Иван Киров, Николай Найденов и брат му Димитър Найденов. Те поискаха от съда по-леки мерки, но исканията им останаха без уважение.

55-годишният Стоян Атанасов предупреди в съдебната зала, че ще си търси правата, ако отново лежи в затвора без доказателства.

"Това е PR акция срещу мен. Полицията от 2020 г. рови схемата за регистрация на автомобили в КАТ-Бургас. Сега искат да оправдаят работата си. Тези момчета тук - Иван Киров-Мисирката, Николай Найденов и брат му Димитър са обвиняеми, защото нищо не са им казали. През 2011 г. бяха заведени 2 дела срещу мен, лежах 3 месеца в ареста, после година и половина бях под домашен арест. Накрая ме оправдаха. Сега, ако пак лежа в затвора и бъда оправдан, кажете ми, съдията и прокурора ли да съдя", каза Пижака в съда, цитиран от "Флагман". Той твърди, че е невинен.

Другите двама членове на групата са с наложена мярка "подписка" и забрана за напускане пределните на страната. Сред шестимата обвиняеми има жена.

Всичките обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с регистрация и продажба на луксозни автомобили, които са били предмет на престъпления в България и чужбина. На автомобилите са били променяни идентификационните номера на рамата, а след това са регистрирани в сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР-Бургас с неистински документи, с цел последваща продажба.

Общо 39 автомобила са били предмет от престъпна дейност. Общата им приблизителна стойност възлиза на 4 милиона лева. Обвиняемите са се занимавали с незаконната дейност от ноември 2020 г. Целта им е била да пласират луксозните автомобили в Турция и страните от Близкия изток.

Всяка от колите е на стойност от 70 хиляди до 200 хиляди лв. и са произведени от 2020 г. насам.

В съдебната зала не стана ясно каква точно е била ролята на всеки от участниците, но по думите на защитниците им обвинението е като роман, написан от двама полицаи, чиито показания били "copy-paste", а акцията била на база оперативна информация, която не е ясно каква е.

"Не мога да направя извод за трайно сдружение между обвиняемите и защо това е ОПГ. Защо другите двама, привлечени като обвиняеми - Доника Михова и Тодор Димитров, днес не са на подсъдимата скамейка. Показанията на полицаите не отговарят на обективната истина. Те разказват роман на известен писател, в който четирима души са извършили нещо. Държавното обвинение твърди, че Иван е намирал гаражи за крадените коли и е закарал Ангел Мечев, който носел в себе си регистрационни номера, до София. Обвинен е, че е в групата заради близките му отношения с Пижака. Това прави ли го част от ОПГ", аргументира се в съдебната зала адвокат Петър Димитров, защитник на 50-годишния Иван Киров-Мисирката.

Адвокатът на 34-годишния Николай Найденов - Димо Гочев, пък твърди, че четиримата обвиняеми дори не се познават. Според него работната версия на обвинителния акт не е издържана и не ставало ясно кой каква роля има в ОПГ и в какво точно е обвинен. Освен това адвокат Гочев упрекна прокурора, че е използвал срокът за задържане от 72 часа, за да събира още доказателства и да провежда разпити на свидетели, които днес бяха разгледани в съдебната зала.

Защитникът на 36-годишния Димитър Найденов - Радослав Пенев посочи, че в разпитите на 16 независими свидетели, нито един не е заявил, че познава Димитър, което значело, че той няма абсолютно нищо общо със схемата с луксозните автомобили. Още повече, разпечатките от телефонните разговори показвали, че между него и Пижака не е имало обаждания, при които Стоян Атанасов да дава указания на Димитър, както твърдяло държавното обвинение.

Според адвокатът на 55-годишния Стоян Атанасов - адвокат Борислав Янков, обвинението било нескопосано, само се твърдяло, че Пижака е тартор на някакво ОПГ за трафик на луксозни автомобили. "Как точно е организирал промяната на рамата, как се е снабдявал с неистинските документи и как е ръководил групата, са въпросите, които адвокат Янков зададе на прокурора, подготвил работния обвинителен акт. Самият Янков не разбирал в какво престъпление е обвинен клиента му.