Петима мъже и жена са задържани при полицейска операция в Бургас. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са извършвали регистрация на крадени автомобили от висок клас и такива, които са обект на лизингови или застрахователни измами. Това каза на пресконференция в Бургас заместник-окръжният прокурор Светослав Стойнов, цитиран от БТА.

Вижте снимки на част от откраднатите автомибил >>

Става въпрос за организирана престъпна група, чийто членове са работили по промяна на номерата на рамите на двигателите на автомобили от скъп клас. След това с неистински документи автомобилите са били регистрирани в КАТ. Един от задържаните мъже е ръководител на групата, посочи прокурорът.

Шестимата задържани вчера са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по член 321, ал. 3 от Наказателния кодекс. За лицето, привлечено като ръководител на престъпната група, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 15 години, за участниците - от 3 до 10 години.

Ръководителят на група е с инициали С.М. А. Роден е през 1967 година.

На четирима от обвиняемите след повдигане на обвинението е наложена мярка "задържане под стража" до 48 часа. За двама от обвиняемите са налице основания за по леки мерки - "подписка". На последните двама са им наложени забрани да напускат пределите на страната.

Действието на групата е започнало през есента на 2020 година. През 2021 година е постъпила информация, че се извършва престъпна дейност, каза директорът на Областната дирекция н МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Установените преминали през престъпната схема автомобили са 39. 

Част от автомобилите и към момента се движат по пътищата в страната от нищо неподозиращи купувачи. Останалите са продадени в Турция и Близкия изток. Средната стойност на едно от возилата е поне 100 хиляди лева, отчетоха от прокуратурата.