Жена, която невярно твърди, че е била дрогирана, изнасилена и принудена да работи като проститутка, беше осъдена на осем години и половина затвор по дело, което разпали расово напрежение във Великобритания, предаде агенция АФП, цитирана от БТА.

22-годишната Елинор Уилямс обяви във Фейсбук през май 2020 г., че е била бита, насилвана и е станала жертва на трафик от мъже от Южна Азия, което породи в продължение на месеци гняв, страх и вандалски прояви в родния ѝ град Бароу ин Фърнес, графство Къмбрия, а нейната публикация бе споделена повече от 100 000 пъти.

През януари Уилямс беше осъдена за възпрепятстване на правосъдието.

Полицията имаше съмнения, че смелите й твърдения за изнасилвания и сексуален трафик в чужбина са измислени и че тя се е удряла с чук, за да подкрепи твърденията си.

Съдия Робърт Алтъм заяви, че не може да обясни мотивите на Уилямс, но каза, че обвиненията са "пълна измислица".

"Сигурен съм, че е решила да излъже за азиатските мъже, защото е моделирала лъжите си на базата на други случаи с национална известност", каза Алтъм. "Смятала е, че изгледите да ѝ повярват са по-големи, ако ги основава на случаи, които вече са в общественото съзнание."

Уилямс е твърдяла, че Мохамед Рамзан, собственик на фирма, я е набелязал от 12-годишна възраст и я е отвел в Амстердам, където я е принуждавал да прави секс за пари и я е продал на търг.

По-късно полицията открива, че когато Уилямс е била в Нидерландия, банковата карта на Рамзан е била използвана във Великобритания. Твърденията ѝ, че я е отвел в Блекпул, заплашил я е, че ще я убие и там е била брутално изнасилена от няколко мъже, се оборват, защото видеозапис показва, че тя е била там сама и е гледала Ютюб в хотелската си стая - казва Алтъм.

Рамзан заяви, че е получил безброй смъртни заплахи от цял свят в социалните мрежи. Бил толкова отчаян, че се опитал да се самоубие пред очите на семейството си, стъклата на колата му били разбити, а някогашните му успешни бизнеси били съсипани. "Не съм сигурен как аз и семейството ми ще се възстановим от това", споделя още Рамзан пред репортери пред съда.

Уилямс поднесе извинение в писмо до съда, в което се казва: "Не казвам, че съм виновна, но знам, че съм постъпила неправилно по някои от тези въпроси и съжалявам".

Тя каза, че никога не е провокирала размириците в общността, но съдията заяви, че е било предвидимо хората с пакистански произход да станат обект на нападки заради нейния пост.

"Съкрушена съм от неприятностите, които бяха причинени в Бароу", казва тя в писмото. "Ако знаех до какви последствия ще доведе този статус, никога нямаше да го публикувам".