За пореден път са закопчани ало-измамници от разследваната отдавна от полицията банда от Ветово. Петимата са арестувани след като са предадени от мулета, наети чрез обяви за "работа" в интернет. Начело на бандата са Кристиян и Илиян Илиеви - осъждани няколко пъти за същите престъпления. Срещу тях са повдигнати обвинения и са започнати 7 досъдебни производства за отделните измами.  

Измамите по телефона са многобройни, а сред последните им жертви са две жени на 77 и 97 години. По-възрастната от тях е измамена с 600 лева. Другата била приготвила 2000, но полицията и разследващите са успели да предотвратят предаването на сумата.

Братята от Ветово са на 26 и 30 години, единият от тях вече е лежал за телефонни измами. Другите трима са от Бургас. Един от тях е осъждан.

Измамната схема, която групата е приложила спрямо възрастните жени, е класическа - "полицаи" молят за съдействие, за да заловят телефонни измамници.

Престъпленията, за които петимата задържани са обвинени, се наказват с лишаване от свобода от 1 до 8 години. Предстои за задържаните да бъде внесено искане за гледане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Има данни, че задържаните имат участие и в други измами, от които са успели да приберат сумата от около 60 хиляди лева.

"Работи се по общо 7 досъдебни производства, две от които са за случаите, довели до арестите на петима мъже вчера. Общата сума, която заподозрените са успели да измъкнат от възрастни хора в Бургаска област е над 60 хил. лв", обясни пред Dir.bg от зам.-апелативниятя прокурор Йовита Григорова.

"Организацията им е била много солидна - първоначално на случаен принцип са намирали домашни телефони на възрастни бургазлии, а след това по мобилен са извършвали самата измама по класическата схема "Помощ на полиция при задържане на ало измамници". Мулетата са взели пари от две възрастни жени - общо 2600 лв., които те им оставили на уречено място. След това с наети два различни автомобила са тръгнали към Шумен, където е била срещата им със самите измамници", обясни старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас.

В хода на следствието обаче става ясно, че вероятно арестуваните имат съпричастност към други престъпления от същия характер в размер на около 60 хил.лв. По тази причина са стартирани и други 5 досъдебни производства, които обаче към момента са на начален етап. Мерките за неотклонение на задържаните за 24 часа петима мъже ще се разгледат в идните дни, вероятно първата ще бъде още утре.