Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в складово помещение в Пловдив при съвместна операция на Икономическа полиция, Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална здравна инспекция, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града под тепетата.

Тя е осъществена на 5 февуари след получена информация в отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР, че от склад в Северна промишлена зона в Пловдив се извършва търговия с диазотен оксид - т.нар "райски газ".

За проверка на сигнала е сформиран екип с участие и на представители от ОДБХ и РЗИ и са предприети необходимите действия на адреса. Изяснено, че помещението се стопанисва от дружество с предмет на дейност специализирана търговия на едро с други хранителни стоки, но без регистрация в Агенция по храните съгласно действащото законодателство. За това нарушение от ОДБХ е връчена покана на единия от управителите за съставяне на акт.

Издадено е и разпореждане за възбрана за продажба на откритите над 9600 флакона и около 30 хиляди патрона с диазотен оксид с различни аромати. За нередностите от двете компетентни институции са изготвени и съответните констативни протоколи.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Пловдив

При инспекцията в склада са намерени и около 50 хиляди латексови балони, с най-вероятно предназначение за пълнене с райски газ. В тази връзка разследващите от отдел "Икономическа полиция" продължават проверката за изясняване на произхода на стоката - кога и с какви документи е внесена на територията на РБългария. След приключването й материалите ще бъдат внесени в Районна прокуратура - Пловдив.

Случаят е повод полицията да напомни, че диазотният диоксид е предназначен единствено за влагане при производство на сметана за сладкарската промишленост, а не за лична употреба.