Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за храните, чиято цел е ограничаване на употребата на райски газ в заведения за хранене. Единият законопроект е на "Възраждане", другият е на ПП-ДБ. Вече има една забрана, която беше гласувана в 48-ото НС - през Закона за здравето беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години.

Със законопроекта на "Възраждане" се въвежда забрана за употребата на райски газ в обекти за дистрибуция на храни. Неговото използване ще се допуска само за професионална употреба в обекти за производство и преработка на храни, като добавка в храните, съгласно изискванията на европейски регламент относно добавките в храните. Министърът на земеделието трябва да издаде наредба за условията и реда за употребата на диазотен оксид в обекти за производство и преработка на храни, съобщава БТА.

Законопроектът на ПП-ДБ предвижда диазотен оксид да може да се използва единствено като добавка в храни при спазване на съответния регламент на ЕС, като същевременно изчерпателно се определят видовете обекти, в които това е допустимо, а именно - обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене, в които диазотния оксид се използва като добавка при приготвянето на храни. Освен това се предлага въвеждането на задължение за бизнес операторите с храни да отразяват употребата на диазотен оксид като добавка в храните и в технологичната документация. Предвидени са и съответни санкции с цел превенция.

При нарушение на разпоредбите за употреба на райски газ в областта на храните е предвидена глоба от 500 до 1000 лева. Който допусне в управляван от него обект извършването на такова нарушение, ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева, а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лева. За бизнес оператора е предвидена глоба или имуществена санкция от 3000 до 6000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лева.

Депутатът Даниел Панов от "Възраждане" каза, че целта на измененията е да се ограничи максимално употребата или дистрибуцията на т.нар. райски газ в заведения за хранене, като употребата за кулинарията да бъде след специална наредба на министъра на земеделието, със специални регистри и дневници. Той отбеляза, че двата законопроекта почти се припокриват, като в този на ПП-ДБ са предложени глоби, които според него, са ниски.

Росен Костурков от ПП-ДБ отбеляза, че идеята за този законопроект е на "Възраждане" още от 48-ото Народно събрание, като от ПП-ДБ са синхронизирали текстовете с европейския регламент. Той посочи, че целта е да се ограничи употребата на райски газ от деца и въобще лица в заведенията за обществено хранене. Костурков припомни, че през 2022 г. с промени в Закона за здравето беше въведена забрана за продажба на райски газ на лица под 18 г., но без промени в Закона за храните и без да се попълни липсващата законодателна уредба за условията и реда за употреба на диазотен оксид при производството на храни, няма как тези забрани да бъдат прилагани. Поправките тогава бяха направени след серия репортажи в медиите за продажба на райски газ на непълнолетни.

17-годишен младеж дори колабира в пловдивска дискотека, след като смеси райски газ и с алкохол.

Скрийншот: Фейсбук, група Born in Sliven

Снимки от социалната мрежа пък доказват, че и с днешна дата достъпът до опасното вещество за тийнейджърите не е никак труден - фотосите в групата Born in Sliven във Фейсбук илюстрират масова употреба на патрончета с райски газ, а вече празните капсули се търкалят на земята между пейките в центъра на града, където се намират и повечето заведения.