Видео, което показва как група момичета дишат райски газ посред бял ден в центъра на Русе, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи., а Окръжната прокуратура се самосезира и разпореди проверка по случая.

Образувана е преписка, тъй като са отчетени данни за извършени административни нарушения и е прието, че се налага намеса на прокуратурата по реда на общия надзор за законност, защото са нарушени разпоредби на Закона за здравето и Закона за закрила на детето.

Проверката трябва да се осъществи от екип от служители на Областната дирекция на МВР в Русе. При нея ще се установи мястото на извършване на нарушението, самоличността на децата, за които се твърди, че са употребявали райски газ на публично място, както и на лицето, от което те са се снабдили с райския газ, посочват от държавното обвинение.

Видеото е заснето на 10 септември и е разпространено от потребител в социалната мрежа Facebook. На кадрите се виждат осем момичета, които се крият зад трафопост в центъра на града и дишат райски газ от балони.

В хода на проверката ще се прецени и необходимостта от оказване на съдействие от Държавната агенция "Закрила на детето".

Преди дни депутатите приеха на второ четене промени в закона, според които употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, е позволен само в производството на храни.  Целта беше да се забрани продажбите и използването на райски газ в заведенията. Миналото лято беше въведена забрана за продажбата на диазотен оксид на деца, но въпреки това субстанцията продължи да се продава особено в дискотеките. За лице, което наруши разпоредбите на закона, ще се налага глоба от 500 до 1000 лв. Освен това за този, който допусне в управляван от него обект продажбата на райски газ, ще бъде санкциониран от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. На бизнес оператор, който наруши закона, ще се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.