Девет картини на Владимир Димитров-Майстора са откраднати от апартамент на бул. "Сливница" в София, съобщиха от Столичната дирекция на полицията.

Кражбата е станала в празничните дни, а липсата на картините е открита вчера, когато собственикът се прибрал от почивка. За престъплението вече е подаден сигнал в полицията. Предполага се, че картините са откраднати между Коледа и Нова година, а престъпниците са имали предварителна информация.

За момента не се знае точната стойност на откраднатите платна. Те са собственост на един от наследниците на известния художник.

Дни преди Нова година непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора, смятана дори за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената галерия в Кюстендил. Експертите определят появата на творбата като емблематично събитие. Портретът е на Дафина, наречена българската Мадона, от кюстендилското село Шишковци.

Владимир Димитров се ражда на 1 февруари 1882 г. в кюстендилското село Фролош в семейството на потомствени свещеници. Учи и се дипломира в Художествената академия. Работи като учител по краснопис в Търговската гимназия в Свищов, след което участва в Балканската (1912 - 1913), Междусъюзническата (1913) и Първата световна война като военен художник. Умира на 29 септември 1960 г., като последните 30 години от живота си живее и твори предимно в кюстендилското село Шишковци. Именно там са нарисувани най-красивите му творби.