Осем души са задържани преди и след вчерашния протест. Това съобщи на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. В двама от тях са открити наркотици, а в останалите шестима - ножове, спрейове със сълзотворен газ, боксове и пиротехнически изделия.

По думите на Златанов задържаните най-вероятно са от онази група мъже, които снощи предизвикаха напрежение на протеста.

Около 22:30 ч. на протеста снощи група млади мъже се насочи към полицейския кордон пред парадния вход на Министерския съвет. Там те потърсиха конфронтация с органите на реда. Ключова реакция на протестиращи граждани предотврати сблъсъка с полицията. Те направиха жива верига и отделиха полицията от мъжете, търсещи конфронтация.

Зам.-директорът на СДВР благодари на гражданите, които снощи са застанали между групата агресивно протестиращи и полицаите. Той отново призова протестиращите да не остават до късно на протеста, за да не дават възможност за провокации.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще поиска постоянен арест за четирима, обвинени за хулиганство на протестите в София.

От държавното обвинение съобщиха, че четиримата са задържани на 14 юли, защото хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета, срещу сградата на бившия Партиен дом, както и срещу полицаи. Според прокуратурата това било деяние с изключителен цинизъм и дързост.

За извършените от обвиняемите престъпления, законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Снимка: БТА