На сем. Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв. Това обяви на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева. Тя уточни, че в обвиненията не са включени апортите.

Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговото източване и обезкостяване, посочи той.

Заводът "Полимери" е бил "обезкостен", а пари от сделки са отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, вместо да постъпват в сметки на завода, съобщи зам.-главният прокурор. Той обясни, че по настоящото дело работата е започнала преди месец и към него са присъединени 4 стари дела. Има данни, че освен "Полимери" са източвани още 2 компании, посочи Гешев.

Той обясни, че делото е образувано сега след справка от Главна дирекция "Национална полиция". В дома на Баневи в една от стаите са намерени документи за офшорни фирми. "Предполагаме, че там са постъпвали пари, които е трябвало да отидат в сметките на "Полимери", посочи Гешев.

Гешев каза още, че в имението на семейството имало множество злато и скъпоценности, а вратите били свръхмодерни. Наложило се от СДВР да викат спецотряда "Кобра" за отварянето им. Дори на тях им отнело 4 часа, заяви Гешев.

Той обясни, че за момента са обвинени единствено Николай и Евгения Баневи, които бяха задържани в Ница в петък. Възможно било обаче към наказателна отговорност да бъдат привлечени и други лица, ако се съберат достатъчно доказателства срещу тях.

По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна", уточни Дойчева. Тя обясни, че "Полимери" има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на "Полимери", а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества.

"Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото", обясни прокурор Дойчева.

Тя посочи, че дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. "Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги. Те са били спрени от прокурори - едно е в Окръжна прокуратура - Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител", обясни още тя.

Обект на разследване са множество приватизирани предприятия, каза още прокуро Дойчева. "Обект на разследване са "Елма-Троян", което е било източено преди да бъде източено "Полимери" и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи", уточни тя.