Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" започна пълна проверка на фирма "Бозав" ЕООД, чийто едноличен собственик е ямболският бизнесмен Динко Вълев, след като негов камион вчера предизвика тежка катастрофа на магистрала "Тракия".

Заради спукана предна гума натовареният със скрап ТИР скъса мантинелите, блъсна 3 коли в платното за насрещно движение и се преобърна. При инцидента пострадаха четирима души, а магистралата остана затворена в продължение на над 14 часа.

Инспекцията се извършва по разпореждане на министъра на транспорта Георги Гвоздейков, който е изискал и цялостен анализ на дейността и ефективността на ИА "Автомобилна администрация", съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

При първоначалната проверка бе установено, че катастрофиралият камион е вписан в лиценза на фирма "Логтранс БГ" ЕООД, регистрирана в бургаското село Равда с управител Данаил Иванов. Към лиценза са вписани общо 12 товарни автомобили. Катастрофиралият камион с регистрационен номер А1256НН е с изтекъл технически преглед на 10.04.2023 г. Установен е и още един камион на фирмата с номер А6687НК, който също е с изтекъл технически преглед на 09.03.2022 г.

В последствие е констатирано, че камионът, причинил тежката катастрофа на магистралата вчера, е продаден през месец декември 2022 г. от "Логтранс БГ" ЕООД на фирма "Бозав" ЕООД. Фирмата от Равда обаче не е изпълнила законовото си задължение в 30-дневен срок да отпише превозното средство от своя лиценз, за което ще бъде санкционирана. По тази причина незабавно е разпоредена комплексна проверка на цялостната дейност и на превозвача "Логтранс БГ" ЕООД.

Фирмата на Вълев - "Бозав" ЕООД, притежава лиценз за вътрешни товарни превози № 11532, издаден на 05.03.2021 г. Към лиценза са вписани 4 товарни автомобила, от които само един има валиден технически преглед. Същият превозвач притежава още 5 МПС-та, които са регистрирани като пътна помощ, от които 3 нямат валиден технически преглед.

Превозвачът не е включил съответния камион в притежавания от нея лиценз, което съгласно законодателството се класифицира като нерегламентиран превоз и следва да бъдат наложени санкции, допълват от транспортното ведомство.

За последните две години фирмата на Динко Вълев е санкционирана 6 пъти, като при четири от случаите е констатирано извършването на нерегламентиран превоз на товари, а другите два са за претоварване и за непокрит товар.

В хода на проверката е установено, че "Бозав" ЕООД е с изтекла финансова стабилност на 18.02.2022 г. За това нарушение ще бъде съставен акт и ще бъде наложена принудителна административна мярка - временно спиране дейността на превозвача с отнемане на заверените копия към лиценза, до отстраняване на тази нередност.

След приключване на комплексните проверки ще бъдат предприети всички необходими действия, съгласно законовите правомощия на агенцията, за санкциониране на отговорните юридически и длъжностни лица.