Ново подобрено устройство улеснява автокрадците на скъпи коли в столицата. С него от далечно разстояние те могат да копират данните от ключовете. Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават и за очакван бум на така наречените кражби на ключ, при които шофьорите за кратко остават без надзор автомобилите си. На този фон се увеличават и печалбите на автомафията от продажба на крадени авточасти на стари коли, предаде БНТ.

Автомобилът на Роберт Вецов е оставен за няколко дни на паркинг край една от столичните метростанции.

"Липсват радиото, колони, акумулатор. Включително и пожарогасител", разказа той.

Според него преди да бъдат откраднати частите колата е карана в София.

"Аз като я виждам, установявам, че тази кола освен, че е разбита тя е и карана за мен. Цялата лява страна е ударена. Притесненията са ми, че може да ми дойде глоба от КАТ. Може да е станало нещо лошо - обир, да е блъснат човек, да е ударена друга кола и да е избягал", оплака се още потърпевшият.

Подобни сигнали не са рядкост за полицията. Печалбата от частите на един откраднат автомобил среден клас на 10 години е между 7 и 8000 лева. Частите се продават най-често по интернет и се изпращат от фалшиви адреси, което прави проследяването трудно.

От скоро автомафията е една крачка напред и при кражбата на луксозни лимузини. Софтуерът на така наречените безключови машини е подобрен. Устройството се състои от две части, едната трябва да се приближи на по-малко от метър до ключа на собственика, за да прихване сигнал. Другата част е в съучастник, който получава сигнала и отключва колата.

"Тази машина е ъпдейтвана и прихваща вече на по-голям периметър сигнала на този ключ. Седят на 10-20 метра, което разбира се ги улеснява крадците на автомобилите", коментира Пламен Максимов, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР.

Подобреният софтуер на черно струва около 7500 евро, а с него безпроблемно може да се отключи кола за над 200 000 лева. Подобни устройства са засечени на руския пазар. Според експерти единственият начин да се предпазим е чрез заглушаване на сигнала.

"Единият вариант е има кутиики, които като се сложи ключа вътре той спира да излъчва и няма как да му прихваната сигнала. Другият вариант е има едни торбички, в които като се сложи ключа не може да излъчва сигнал", каза още Максимов.

Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават за очакван бум на кражбите, при които крадците се възползват от невниманието на шофьорите, които оставят колите си с включен двигател.

"Има много такива случаи, при които хората слизат да си чистят снега от автомобила в момента, в който е изчистил половината автомобил, автомобилът заминава и той си остава само с четката, с която е чистил", подчерта полицейският началник.

По неофициални данни една група за кражби годишно може да спечели около половин милион лева.