Соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал е обявен за издирване, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници. Вчера той, заедно с началника на агенция "Митници" Петя Банкова, бившият директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров и сина му Стефан Димитров, бяха обвинени за участие в организирана престъпна група. 

Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. и била "създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления". Според обвинението в нея вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност. 

По време на акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията преди два дни Никола Николов - Паскал не е бил открит на адресите му. Той е сочен за крупен контрабандист, за когото няма информация досега да е бил арестуван, обвиняван или осъждан. Роден в Димитровград, за него е известно, че от години живее в съседна Гърция

Тази сутрин пред NOVA депутатът Делян Добрев от ГЕРБ-СДС го определи като "митично лице, свързано с незаконна дейност от години": 

"От известно време се чува, че пак се занимава с тази дейност. Първият път, когато чух за канали за контрабанда, беше преди две години - по време или малко след първия служебен кабинет. Ставаше дума за камиони с тухли, за които се твърди, че всъщност са били маркови дрехи. Последно се чува, че си вървят канали, които въпросният Паскал е организирал още преди години, защитаван от държавата". 

Делян Добрев отбеляза, че ГЕРБ е свалила контрабандата на цигари от 23 на 3%. "През последните 10-15 години не е живял в България, а в Гърция. Денков е прекият началник на ДАНС. Тончев беше назначен при първия кабинет на Стефан Янев. За мен не е случайно, че се арестуват шеф и зам.-шеф на Агенция "Митници" и остават за 72 часа зад решетките". 

"Николай Николов-Паскал отдавна беше много значима фигура, може да се каже в началото на 90-те. При опит да се намерят данни за него се оказа, че неговите полицейски досиета са празни. До 2015 г. беше като име, което има значение основно в незаконните цигари", пък каза пред bTV Тихомир Безлов, старши експерт от Центъра за изследване на демокрацията.