Стотици протестиращи обсъдиха сградата на полицейското управление в Нова Загара с викове "Мафия", "Убийци" и "Оставка". Хората се събраха в 18:30 часа днес на централния площад "Свобода", където се намира и сградата на полицейското управление.

Причината е убийството на 52-годишен мъж, съпруг на съдийка от Районния съд, в четвъртък вечерта след свада в денонощен магазин в центъра на града.

Стигна се до сблъсъци, замеряне на сградата и полицаите с бутилки и яйца, предаде bTV.

Целият личен състав на полицейскато управление бе в сградата. Започнаха преговори между полицаите и протестиращите. Жителите на града поискаха отговори и оставка на ръководството на управлението.

Заради серията инциденти с обвиняемия хората от Нова Загора живеят в страх.

Часова по-късно обстановката се успокои, а директорът на Областната дирекция на МВР - Сливен старши комисар Димитър Величков заяви пред журналисти, че гражданският протест е приключил.

В момента (около 22 часа - б.р.) около 30-40 души са пред дома на кмета на Нова Загора, уточни той.

По думите му, ескалация на протеста е предизвикана от непознати хора, а не от свързани със загиналия човек. Той заяви, че няма информация, че някой иска да нагнети напрежение във връзка с изборите.

Величков уточни, че се извършва проверка и по случая с намушкания на 20 октомври мъж и нещата се изясняват. По-рано стана известно, че преди седмица задържания за убийството на 52-годишния мъж е намушкал и друг мъж, в резултат на което е бил арестуван е за 24 часа, но след това пуснат на свобода.

Обвиняемият е криминално проявен, осъждан е седем пъти за престъпления от общ характер - кражби, за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и за причиняване на телесна повреда, съобщиха от Окръжна прокуратура - Сливен. Той често пътувал в чужбина, родителите му работят във Франция.

До убийството през миналата нощ се стига след като жертвата направила забележка на обвиняемия за това, че е вдигал шум в магазина. Той е нанесъл три прободни рани в горната част на тялото на 52-годишния мъж. Извършителят е бил пиян, тестван е с дрегер, който е отчел около два промила алкохол в кръвта. Той не е психично болен, каквито публикации се появиха в медиите, коментира окръжният прокурор Ваня Белева.

След убийството от полицията обещаха засилено полицейско присъствие.

На извършителя е повдигнато обвинение за умишлено убийство, задържан е за 72 часа с прокурорско постановление и предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Предвиденото от закона наказание е от 10 до 20 години затвор.