Кандидатът за кмет на созополското село Зидарово Христо Бардуков, който беше нападнат пред дома си, е имал неуредени взаимоотношения със софийски бизнесмен. Това стана ясно на брифинг на Областната дирекция на МВР в Бургас и прокуратурата.

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов съобщи, че извършителите са задържани в рамките на специализирана полицейска операция, проведена паралелно на територията на София, Бургас и Созопол.

Задържани са петима души, сред които е и поръчителят, каза комисар Павлов, цитиран от БТА.

"Той е криминално проявено лице с бизнес интереси в Созопол. Познавали са се с пострадалото лице, като причината за нанесения побой са неуредени личностни взаимоотношения. Няма данни нападението да е извършено във връзка с предстоящите избори", допълни той.

Четирима от задържаните са от София, а един е от Бяла Слатина. Разследването е установило, че преките извършители на престъплението са получили по 1500 лева. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор до три години, обявиха от Районната прокуратура в Бургас.

Всички са задържани за срок до 72 часа, като предстои държавното обвинение да поиска постоянен арест, спрямо тях.

Кандидатът за кмет на село Зидарово беше нападнат в ранните часове на 22 октомври и настанен в УМБАЛ Бургас с общи наранявания и счупено ребро.

"Чух стъпки зад гърба си, просто се обърнах и усетих страшна болка в очите от спрей - не такъв газообразен, ами течен. И оттам удари с палка, повалиха ме на земята, спаси ме това, че говорех по телефона и почнах да крещя: "Нападат ме, нападат ме!" И те се усетиха и избягаха, ама докато избягат, отнесох удари в главата, в ребрата. Предполагах, че ще кажат нещо, а те мълчаха и удряха", разказа Бардуков.