Седмица преди вота кандидат за кмет на созополското село Зидарово беше нападнат през нощта срещу неделя от двама маскирани мъже. Христо Бардуков е настанен за лечение в хирургията на бургаската болница с наранявания по тялото и счупено ребро. Има задържани по случая. От полицията работят по различни версии, сред които и нападение заради изборите.

По думите на нападнатия на улицата пред дома му двама мъже с качулки го напръскали с лютив спрей и започнали да го удрят.

"Чух стъпки зад гърба си, просто се обърнах и усетих страшна болка в очите от спрей - не такъв газообразен, ами течен. И оттам удари с палка, повалиха ме на земята, спаси ме това, че говорех по телефона и почнах да крещя: "Нападат ме, нападат ме!" И те се усетиха и избягаха, ама докато избягат, отнесох удари в главата, в ребрата. Предполагах, че ще кажат нещо, а те мълчаха и удряха", разказва Бардуков пред bTV.

Кандидат-кметът твърди, че е следен от дни.

"Мой приятел е видял преди няколко дни в двора да обикалят двама души, най-вероятно същите тези двама. Тогава направихме засада в двора, но интересното е, че камерата не ги беше хванала и аз се казах, че е параноя. И не обърнах внимание. После получих по телефона обаждане от скрит номер, на който също получих директни заплахи, и тях ги подцених. Явно не трябва да се подценяват тези неща", коментира още пострадалият.

Иззети са записи от камери за видеонаблюдение от съседни къщи. Зидарово е едно от най-големите и ключови села в община Созопол. За гласа на общо 800 избиратели спорят двама кандидати за кмет.

"Към момента е образувано досъдебно производство и усилията на служителите от отдел "Криминална полиция" и Районното управление в Созопол са насочени за това да се установи максимално бързо самоличността на извършителите на нападението, както и причините за въпросното деяние", обяви говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.