Микробус с близо 40 мигранти беше задържан тази сутрин край София, съобщиха от МВР, след което уточниха, че броят им все още се уточнява и е възможно те да са около 30-ина. Превозното средство е с българска регистрация, а шофьорът му също е българин. 

Задържаните, буквално натъпкани един върху друг в неголемия бус, са млади момчета, които не говорят английски, предаде bTV. Освен тях, в превозното средство бил натоварен и багажът им. 

Акцията по задържането e станала около 8 часа тази сутрин, в началото на магистрала "Струма", близо до столичния ж.к. "Люлин". Шофьорът е 20-годишен, криминално проявен. Полицията е снела отпечатъци от задържаните мигранти.

На място текат процесуално следствени действия. Предстои да се уточни откъде точно минава пътят на мигрантите. На място има полицейски екипи, а микробусът е отклонен в локалното платно.

"Групата е наблюдавана от ГБДОП, които са подали сигнала. Микробусът е спрян на място, на което органите на реда са преценили, че е безопасно. Задържането е контролирано, не е инцидентно, не е имало гонка", уточни на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По думите му задържаните чужденци са 25 души.  

"В момента сме направили контролни пунктове, направили сме тактически разстановки по места и там предприемаме спиране. Не предприемаме рисковани спирания. Ако сте забелязали, от дълго време няма инциденти, точно по тази причина. Изчакваме, наблюдаваме автомобила и го спираме там, където е безопасно. Хората ни бяха обучени, направени са многократни тренировки, така че процесът да бъде безопасен", обясни министърът.

В началото на март 13 нелегални мигранти от Афганистан бяха открити в джип "Мерцедес", спрян за рутинна проверка в търновското село Нацовци в Прохода на Републиката. В същия ден в София след гонка в "Люлин" 6 бяха задържани два буса, а петима чужденци без документи, представили се за пакистанци, бяха арестувани. На 1 март други 20 мигранти бяха задържани край Драгоман, скрити в камион. При друг случай в първия ден на март на автомагистрала "Тракия" бе задържан 18-годишен ученик да превозва 57 мигранти - афганистански граждани без документи за самоличност.

На 17 февруари пък стана трагедията, при която 18 мигранти загинаха от задушаване край Локорско. Вътрешният министър Иван Демерджиев отчете, че от началото на тази година мигрантският натиск у нас се е увеличил с 40 процента спрямо миналата година, която беше рекордна.