МВР публикува снимки и видеозапис от спецоперацията на ГДБОП и прокуратурата в района на Видин, при която трафиканти бяха задържани на "банкет" на остров в река Дунав, след като по-рано група нелегални мигранти са били открити в миниван.

Подробности по реализацията дадоха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Петров обясни, че групата е работила най-общо в три направления, като само едно от тях е трафик на мигранти, трафикирани са и жени с цел проституция, проверяват се и данни, свързани с палежи. По-рано зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че бандата е отговорна за опита за палеж на граничния пункт във Видин преди няколко месеца.

Снимка: Пресцентър на МВР

"Тя е действала в цялата страна, проверяваме палежи в различни части на България след неутрализирането й", допълни прокурорът, цитиран от пресцентъра на МВР.

"Групата е в полезрението ни от началото на годината, когато колегите от Видин разкриха планът да бъде запалено полицейското управление и успяха да го предотвратят", уточни гл. комисар Спиридонов.

Снимка: Пресцентър на МВР

По думите му в хода на извършените оперативни действия е установено, че участниците в престъпната схема са конспиративни и предпазливи, както и че развиват още куп други престъпни дейности. Вчера в ГДБОП е получена информация, че планират прекарване на мигранти от София през Видин с лодка през Дунав - собственост на лидера на групата и със специално изпълнение, до румънския бряг.

Снимка: Пресцентър на МВР

След координация с видинските колеги деветимата мигранти- трима мъже, три жени и три деца, превозвани в миниван, са задържани на първия тунел на магистрала Хемус. В хода на действията е установена и другата част от престъпната група, която е очаквала чужденците на остров в река Дунав в български териториални води. Независимо от опита им да избягат, осмината членове на престъпната схема - всички те български граждани, са задържани благодарение и на подкрепата на служители от ГД "Гранична полиция" и отряд "Кобра"-СДВР.

Снимка: Пресцентър на МВР

Спиридонов благодари на всички служители, работили по случая и специално поздрави колегите си от Видин, работили в трудни условия и независимо от получени данни, че групата е имала логистична подкрепа, включително от хора от МВР. Директорът на ГДБОП уточни, че в тази връзка тече и допълнително разследване. Той допълни, че лидерът на групата е осъждан за убийство и има излежана присъда от 10 години. Сред членовете има и други хора с присъди, повечето са криминално проявени за кражби, грабежи, палежи.

Снимка: Пресцентър на МВР

Наблюдаващият делото прокурор Камен Господинов обяви, че към наказателна отговорност са привлечени общо 10 души, като от тях двама са се укрили и още не са успели да им предявят обвиненията. На арестуваните 8 участници в престъпната схема са наложени мерки за неотклонение за 72 часа по НК. Предстои утре Специализираният съд да вземе решение дали да им наложи постоянна мярка за неотклонение.