Колегите направиха всичко възможно Стоян Зайков да бъде задържан жив, заяви комисар Димитър Кошов - зам.-началник на отдел "Криминална полиция", тази сутрин по bTV.

Той коментира акцията по залавянето на заподозрения за двойно убийство Стоян Зайков, който според официалните данни се е самоубил след престрелка с полицията в района на Долна Баня след 20 издирване. Веднага обаче се появиха коментари, че е възможно полицаите да са убили мъжа от Костенец, който уби майката на сина си и свой приятел. От МВР вече категорично отрекоха това, но днес Кошов допълни:

"При слизането на колегите от служебния им автомобил, той произвежда изстрел към тях, след което те стрелят във въздуха и го предупреждават да се предаде. В последствие разбрахме, че е произведен още един изстрел и при прочистване на територията от екипите беше установено, че Зайков е мъртъв, а до него беше намерено ловно оръжие".

По думите му оръжието е било самоделно модифицирано - със срязана цев в областта на ложата и премахнат приклад, което прави оръжието доста компактно и с намален размер.

Кошов обясни, че Зайков се е застрелял в горната част на гърдите.

"Цялата ситуация се е развила в рамките на около 5 минути. Колегите, които са го засекли, са имали право да използват огнестрелно оръжие, но не са го направили", категоричен беше комисарят.

За самия Зайков той заяви, че е човек с изключително високо его. Близките му са съдействали на полицията при издирването и са посочили, че той няма да се предаде - така е правил от малък, когато е бил издирван от полицията при различни случаи.

"Бяхме близо до него един-два пъти", допълни Кошов.

Той подчерта, че територията е сложна и полицията трябвало да го насочим към място, на което да е по-лесно да бъде заловен. Придвижвал се сутрин рано, или вечер на здрачаване - по дерета и корита на реки.

Комисарят е категоричен, че не е имало забавяне от страна на полицаите. Той още веднъж потвърди, че Стоян Зайков е действал сам, не е имал човек, който да му помага и не е имал контакт с близки хора.