Писмото на избягалия от Софийския затвор Владимир Пелов е предадено на прокуратурата и то вече е част от делото за бягството, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Той допълни, че писмото и като почерк, и като текст ще бъде изследвано, а също и от къде е пратено.

Вчера в някои телевизии се получи писмо, в което се твърди, че е написано от рецидивиста, който е в неизвестност от 3 април, когато заедно с негов "колега" успяха да се измъкнат, стреляйки по надзиратели. В посланието се казва, че Пелов е избягал, защото бил несправедливо осъден за престъпления, които не е извършил.

Днес главният секретар на МВР обеща пред журналисти всички негови права ще бъдат спазени, ако се предаде.

"Случаят с писмото на Пелов ми напомня на случая на Венци Чикагото, който също през медиите, беше търсил контакт", коментира още Младенов, цитиран от БТА.

Преди няколко месеца Венцислав Ангелов-Чикагото, който бе кандидат за кмет на Русе, беше задържан в Германия, след като избяга от страната, за да не влезе в затвора. Той беше осъден на 3 г. и 6 месеца за участие в приготовление на международен наркотрафик от Перу до Испания. Два месеца преди да бъде арестуван на германска територия обаче, той прати писмо до БНТ, в което заяви: "В Испания съм, елете да ме хванете".

В президентството писмото не е получавано, уточни пък вътрешният министър Валентин Радев, след като беше съобщено, че посланието е изпратено и до Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова.

Министърът и главният секретар на МВР участваха в работна среща с посланици от страните от ЕС, от Швейцария и САЩ. Заедно с посланиците на срещата те са коментирали сигурността по границите и охраната на летните курорти. Дипломатите и ръководството са отбелязали и мерките за борба с трафика на хора. МВР има вече предвиден ресурс за охрана на курорите. За целта 1000 полицаи от страната ще бъдат командировани по морето.