Двама висши служители на ГДБОП са арестувани, като единият от тях е шефът на отдел "Наркотици" след получен подкуп. Извършен е и трети арест - на служител на МВР, който не е ръководен кадър, заяви на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, тримата и особено началникът на борбата с наркотрафика са осигурявали чадър и са съдействали на престъпна група за трафик и разпространение на наркотици не само в България, а и в чужбина. Служителите на МВР са оказвали логистика на определени престъпни групи, които се занимават с наркотрафик, а в същото време са предприемали действия срещу техни конкуренти. 

Арестите са започнали след 17 часа вчера и са свързани с открити наскоро големи количества наркотици. Операцията е реализирана от Специализираната прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР.

Към момента продължават обиските на множество обекти и жилища. Предмет на разследване е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основна с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се и с наркотрафик, и разпространение на наркотици не само на територията на България.

Тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците, коментира още Гешев.

Той призна, че отдавна познава арестувания началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП. Това е комисар Цветан Панков, който само преди няколко месеца бе награден от испанския посланик у нас Алехандро Поланко с Орден за полицейски заслуги - Бял кръст. Другият задържан е Кирил Ванков, който е шеф на сектор в отдел "Наркотици".

"Потресен съм и изключително разочарован. Във всяко стадо има мърша. Въпросът е да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не "срещу" престъпността. Прокуратурата също има проблеми и аз знам за тях", отсече той.

Главният прокурор обяви, че към момента не може да изнася данни за акцията, тъй като тече разследване.

"Когато обаче имаме обстоятелства и факти, които можем да споделим, няма да се притесним и ще говорим открито пред българските граждани. Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи са и продължават да са безкомпромисни към всякакви случаи. И не прави разлика на база на това кой нарушава закона и от коя институция. В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката", заяви Иван Гешев.

Главният прокурор поздрави всички, работещи по този случай.

"Работата ни е да бъдем безкомпромисни към всеки, който извършва нарушения или престъпления. Нашата работа не е решаване на кадрови проблеми в други структури", заяви още той, а по-рано в Туитър написа: "Времето на недосегаемите свърши. Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшия служител за борба с наркотрафика".

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че е разпоредил на професионалното ръководство на главния секретар да се направи анализ на ГДБОП, основно на дейността на трафика и разпространението на наркотици.

"Да обсъдим с премиера и да вземем решение за промени в структурата и кадровия състав, за да изчистим името на дирекцията и на служителите, които работят там", каза Маринов.