Убитият в Ботевград убитият Владимир Пелов и простреляният Марио Панчев са били в много обтегнати отнишения. Това съобщиха пред журналисти в Министерски съвет директорът на Националната полиция Христо Терзийски и главният секретар на МВР Младен Маринов.

"От година и половина отношенията им са изключително напрегнати, вследствие на лични конфликти, най-вероятно неуредени сметки от извършвана съвместно престъпна дейност. Към този момент информацията е, че те са били по- скоро врагове, отколкото приятели", обясни Маринов.

По думите на главния секретар на МВР, много вероятно е Пелов да е издирвал и причакал нарочно 39-годишния Панчев, за да го ликвидира, за да не свидетелства срещу него. Избягалият затворник е с изключително променена външност, с гъста брада, шапка, облечен със суитчър, открити са два пистолета, обувки за тежки преходи.

"Този човек със сигурност не е живял в центъра на Ботевград. Там се е намирал, защото най-вероятно е трябвало да си уреди тези сметки с другия пострадал. Пелов намира човека, с който трябва да си разчисти сметките. Той беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива и придвижва. Извършвал е множество престъпления, включително и убийства", заяви Маринов и уточни, че в случая Пелов е търсил човек, с който имат конфликт, за да си го реши.

"Намерил е най-удобното място, става въпрос за едно дере, което е облагородено и направено във вид на алея. В крайна сметка е в такава част, че може да се придвижи незабелязано и да издебне жертвата. Това е и направил. Жертвата обаче явно е имала готовност за реакция и се е получила ситуацията", каза още главният секретар на МВР.

От пресцентъра на "Пирогов" съобщиха, че Марио Панчев е докаран при тях снощи в изключително тежко състояние. Мъжът е опериран в продължение на часове от хирурзите в спешната болница. Той е с две огнестрелни рани в коремната област, а в момента е настанен в Централна реанимация. Панчев е на апаратна вентилация и лекарите се борят за живота му.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък каза пред Нова телевизия, че преди години Пелов и Панчев са били близки.

"Из града се говори, че Марио Панчев е много близък приятел, съмишленик и последовател на Пелов. Преди повече от 25 години Марио беше застрелян при инцидент с неволно боравене на оръжие в дома на Владо Пелов", разказа Гавалюгов. Той познава Панчев, който е бил шампион по силов трибой, от ученическите години, тъй като са връстници.

"Нямам никаква информация Марио да е имал легални доходи. Говори се, че се занимава с лихварство. Не е демонстрирал висок стандарт на живот", каза кметът на Ботевград и изрази учудване, че е възможно човек, който се издирва под дърво и камък, спокойно се разхожда в родния си град.