Димитър Желязков-Митьо Очите е обявен за общодържавно издирване. Това съобщи на извънреден брифинг в Бургас заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Тази сутрин в Бургас започна спецоперация на Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП срещу организирана престъпна група за палежи, рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици.

По думите на Гешев, към момента са задържани 19 души, като до края на деня ще стане ясно срещу кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения, както и ще бъде ли издадена европейска заповед за арест за Очите. Зам.-главният прокурор уточни, че са имали данни, че Очите ще напусне страната, но не искали да отлагат акцията в уречения ден, за да няма теч на информация.

Антимафиотите са претърсили десетки адреси и са открили оръжия. Зам.-главният прокурор допълни, че групата е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияние в страната. Гешев обаче отказа да съобщи имената на задържаните и детайли по операцията, за да не попречи на разследването, което е започнало още през 2016 г.

"Делото е трудно за доказване. Става въпрос за доста сериозна организация, която налага по-дълъг период на работа. Бандата е действала предимно по Южното Черноморие, но е имала и връзки с хора от подземния свят в други части на страната. Въпреки че не е инкриминирано като престъпление, в един от регистрираните адреси в несебърското село Кошарица били открити роднини на емблематични хора от известна бандитска структура в Плевен", добави заместникът на Цацаров.