Митничари на ГКПП "Капитан Андреево" предотвратиха опит за пренасяне на недекларирана валута на стойност 190 000 евро. Това се случи при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

По случая по образуваното бързо производство е обвинен водачът на автомобила - германският гражданин У. Б. (69 г), уточниха от прокуратурата.

На 15 март при проверка на колата от Турция за Германия на пункта водачът и неговия спътник - германски граждани, заявили, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина на пода зад шофьорската седалка са открити еврови банкноти. Установени са недекларирани 190 000 евро с левова равностойност 371 607 лева.

Преди този случай от началото на годината досега митническите служители на пункта са открили валута с левова равностойност близо 1 800 000 лева, сочи статистиката на митницата, допълва БТА. Последният случай е отпреди седмица, когато в напускащ за Турция автобус бяха намерени щатски долари и евро с левова равностойност от 334 966 лева.