Измама с новогодишни резервации за къщи за гости. За това сигнализираха собственици на такива места. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви на различни места за настаняване, за което обаче собствениците не са информирани.

Някои от онези, които са попаднали в схемата, дори вече са заплатили за нощувките си, които няма как да бъдат реализирани.

Таня Никлева живее в чужбина, но иска да прекара Новогодишните празници у нас. Попада в сайта и намира подходящата вила.

"Пробвахме да видим желаните дати за Нова година, даде ни, че е свободна, цената е 550 лв., което в първия момент ни зарадва, после ни шокира, защото много по-зле изглеждащи вили са стрували двойно за Нова година", заяви Таня Никлева пред БНТ.

Започва кореспонденция в чат във въпросния сайт, където й разясняват условията и че трябва да плати с банков превод. Малко преди да го направи се усъмнява заради ниската цена и се обажда на собственика на вилата. Разбира, че е станала жертва на измама и не превежда сумата.

"В понеделник ми звъннаха да ме питата защо още не съм превела парите. Тогава им казах, че съм разговаряла със собственичката и вилата отдавна е била заета. Те казаха, добре, ще се свържем със собственика да видим какъв е проблемът и пак ще ви се обадим. След малко ми звъннаха и казаха съжаляваме, но в нашата система просто не е било отразено", каза Таня Никлева.

Кристиян Киров от Бургас пък разбира от колеги в Батак, че неговият хотел е рекламиран във въпросния сайт и подава сигнал до полицията. Междувременно прави своя проверка.

"Направих си резервация, направи ми впечатление, че тя веднага беше приета, получих потвърждение. След няколко минути получих обаждане от ало измамниците, които ме притискаха да платя възможно по най-бързия начин. Доста информирани, обясняваха ми какво е менюто в моя хотел. Как можем да си изберем това и онова. Просто хора, изключително нагли, които нямат грам скрупули да оставят хиляди български семейства на Нова година на прага на някакъв хотел", разказа Кристиян Киров.

Резервациите в сайта са се плащали чрез проформа фактура, която се плаща през банка, имало опция и за картови плащания. Събираните суми достигали до 3-4 хиляди лева, като се използвало това, че резервацията се прави в последния момент.

В понеделник собственици на хотели подали сигнал до министъра на вътрешните работи, а той реагирал мигновено, пренасочвайки ги към отдел "Киберсигурност".

"В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали", заяви директорът на Дирекция "Киберпрестъпност" комисар Владимир Димитров по БНТ.

По думите му за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор.

"Важно е да предупредим хората да използват надеждни сайтове, такива, които са ползвали и преди, или техни познати са. Нека всеки бъде внимателен. Да не се пазарува от новопоявили се платформи, само от големите и утвърдени сайтове", каза комисар Владимир Димитров.

Той обясни, че постъпват все повече сигнали на хора, които получават фалшиви имейли от КАТ, банкови институции.

"Изпраща се примерен имейл за смяна на парола, например, със съответен линк, за да се обновяват данните. Там се искат всичките му данни. Трябва да се изчака малко, нека отворят сайта на банката или услугата и от там да се запознаят с информацията, която им е нужна", коментира директорът на Дирекция "Киберпрестъпност".