Възрастна жена от плевенското село Тодорово остана без дом след пожар. Парадоксалното е, че огънят е бил предизвикан умишлено от съсед, който дори не е бил задържан, съобщи bTV.

Доброволци се опитват да оправят покрива и призовават всеки, който може, да помогне.

Потърпевшата жена е на 68 години. Тя е лекар и работи в Бърза помощ.

Къщата й е изгоряла до основи.

"Аз бях на работа, когато се е случило това. Той е изчакал този момент и я е подпалил. В рамките на няколко месеца, от март досега, това е за четвърти път. Аз съм оповестила властите, но те смятаха, че това не е достатъчно за образуване на досъдебно производство", разказа потърпевшата д-р Поля Цанова.

 Тя обясни, че съседът ѝ е запалил къщата с пърлачка и с лак за дървесина.

"Полицията го хвана на местопрестъплението. Обаче той няма чувство за вина и даже тази сутрин дойде да попита защо толкова рано сме дошли", каза Цанова.

Лекарката е останала само с дрехите на гърба си. Срещу мъжа има множество сигнали.

"Останах само с тези дрехи, с които бях на гърба си преди пожара. Моята приятелка, при която живея в момента, ми даде обувките на баща си, за да мога да ходя на работа. Якето ми е подарено", споделя жената.

"Този дом го градя от 20-годишна възраст. Нищо не остана", добавя тя.

"Когато дойдох това беше като филм на ужасите, много страшна картинка. Нямаше как да не помогнем. Направих всичко по силите си", каза фотографът от Плевен Боян Николов.

Подавани са много жалби срещу злобния съсед. Предупреждаван е от районните полицаи, но не е образувано дело срещу него.

Съсека на потърпевшата разкри, че тя е подложена на тормоз от години, а полицията и прокуратурата нехаят. Спорът възникнал заради няколко метра от оградата. Той уринирал в кофа и всяка сутрин изливал течността на прозорците на жената. С белина заливал овощните дръвчета многократно. Лекарката имала и малка оранжерия, която няколко пъти злодеят палел, а от жалбите до институциите нямало никакъв ефект.

За възстановяването на дома ѝ в момента тече кампания за събиране на средства.

"Направихме кампания да помогнем на жената. Ще сезираме полицията и прокуратурата да си вършат работата", заяви кметът на селото Бисер Петков.

"Не е въпросът да дадем хиляди, а да сме хиляди и да дадем малко, защото на всеки може да се случи това", каза Боян Николов.

Общо 35 пожара са загасени в България през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Екипите на пожарната са реагирали на 125 сигнала за произшествия.

С преки материални щети са възникнали 18 пожара, 12 от които в жилищни сгради и пет - в транспортни средства. Без нанесени материални щети са били 17 пожара.