По всичко личи, че МВР не си е свършило работата по случая "Пелов", макар че по него работят много добри оперативни работници. Това заяви криминалният психолог Росен Йорданов по БНТ.

Снощи 45-годишният Владимир Пелов, който преди два месеца избяга от Софийския затвор, бе застрелян в центъра на Ботевград, а бившият състезател по силов трибой Панчев бе приет в "Пирогов" с две огнестрелни рани в коремната област и в изключително тежко състояние. На мястото бяха намерени три пистолета и са назначени редица експертизи, които да покажат по кое оръжие чии отпечатъци са. Вероятният мотив за убийството са неуредени финансови отношения между двамата.

Криминалният психолог Росен Йорданов е участвал в залавянето на Пелов през 2011 г. и е създал профила му, но не е бил потърсен за помощ от МВР, защото, по думите му, нямало практика бивши служители на ведомството да бъдат търсени официално.

Експертът сподели, че е допускал, че Пелов ще избягва родния си град Ботевград, тъй като именно близките му са го предали, когато е бил заловен. За него присъствието на Пелов в Ботевград е изненада.

"Издирването е оперативна работа. Фина, оперативна работа, която изисква дълбок анализ в много посоки, най малко да се разбере какъв е социалният и психологичен статус, социални връзки. Това изисква работа "на тъмно" и "на тихо", каза Росен Йорданов.

Според него е малко вероятно близките на затворника да не са били поставени под наблюдение.

Възможно е да е имало инцидентен развой на събитията, допълни той, но заради обстоятелствата около ареста на Пелов, при който майка му го е предала на полицията, е малко вероятно да е влязъл в контакт с близките си. Такива данни все още няма, допълни Йорданов.

Заради разстрела главният секретар на МВР Младен Маринов беше привикан днес в парламента на изслушване. По думите му полицията е направила всичко възможно, що се отнася до издирвателните мероприятия на Пелов. Той отрече да има течна информация, която да е давала преднина на Пелов.

Продължава да е засилено полицейското присъствие в Ботевград, както и  следствените действия.

Днес след убийството на Пелов полицията откри взривни вещества в апартамент в града и беше извършена евакуация на блока. Сапьори бяха извикани на място изнесоха няколко торби, вероятно боеприпасите. По официални информация на МВР има връзка между среднощната престрелка и претърсванията, които бяха направени днес в жилищната сграда.

По информация на БНТ от достоверни източници, в апартамента живее жената на един от най-близките приятели на Пелов. Става въпрос за Мико Петков. Той е добре познат на полицията със своите криминални прояви и със своята изключителна жестокост. Осъден е за две убийства, след като отива в затвора, решава да сложи край на живота си и се обесва.

По време на неговите арести също бяха намерени много боеприпаси. Хората от блока разказаха, че преди години Пелов е идвал и е помагал при отглеждане на децата на Петков. Жена му има две деца. През последния месец не са забелязали нищо подозрително.

Според ботевградчани Владимир Пелов и Марио Панчев се познавали от 20 години, излизали заедно, вероятно са имали и контакти по бизнес...в тъмните среди.

Съседи на неговите родители описват Пелов и Панчев като добри хора, които са имали нормални отношения със своя син. Въпреки че никой не признава да е виждал Пелов след бягството му, от известно време се носил слух, че той иска да убие Марио Панчев, предаде ТВ "Европа".