Убитият при престрелка в Ботевград мъж снощи е избягалият затворник Владимир Пелов. Той е прострелян с три куршума. Един в лицето, под мустака, и два в десния крак. Toва заявиха на брифинг в Съдебната палата директорът на Областната дирекция на МВР-София Георги Григоров и ръководителят на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова.

Сигналът за убийството е подаден на тел. 112 в 23.02 часа. То е извършено на пешеходна алея до канала в района на Историческия музей в града. Преки очевидци на стрелбата не е имало.

По думите на Наталия Николова, по случая е образувано досъдебно производство. Вече е извършен един оглед, един допълнителен оглед, разпитани са седем свидетеля и са назначени експертизи.

"По време на огледа са намерени три оръжия - три пистолета. Един в тревната площ до алеята, един на земята до трупа и един в чантичка, която беше на кръста на Пелов. В периметъра на убийството няма видеокамери. Не е открит мобилен телефон. Проверяват се маршрути, проверява се движението на Владимир Пелов в центъра на града в този часови период", допълни окръжният прокурор на София.

Самоличността на Владимир Пелов е доказана с дактилоскопска експертиза. Около трупа му са намерени 7 гилзи. Сега експертиза ще установява по кое оръжие чии отпечатъци са. 

39-годишният Марио Панчев, който е криминално проявен, е с много тежко състояние в "Пирогов" с две огнестрелни рани. Той е на апаратна вентилация и лекарите се борят за живота му. Състоянието му не позволява да бъде разпитан.

Шефът на МВР-София допълни, че по оперативна информация Пелов се е намирал на територията на Ботевград от около месец.

"Всеки сигнал е проверяван. Получавали сме над 10-15 на ден. Основната версия за убийството са неуредени финансови взаимоотношения между Пелов и Панчев. Нямаме оперативни данни за намеса на жена. Били са приятели в миналото и са имали общ бизнес. Сега на Пелов са му трябвали пари - това са възможните версии. Ако знаехме къде се е укривал, щяхме да го заловим", допълни Георги Григоров.

По думите му, Пелов е бил с променена външност - имал е брада и се е движил с ъс суичер с качулка и шапка.

"Външно изглеждаше съвсем различно. Напълно възможно е да са други мотивите за убийството. Но и версията за жена не можем да я изключим", добави говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Разследващите казаха още, че нямат информация за втория затворник - Радослав Колев, който избяга заедно с Пелов в началото на април от Софийския затвор.

 

Снимка: Bulphoto

В района на убийството няма камери

Снимка: Bulphoto

Три пистолета са намерени от криминалистите

Снимка: Bulphoto

Владимир Пелов е застрелян на пешеходна алея край канала

Снимка: Bulphoto

Владимир Пелов в съда преди години

Снимка: Иван Григоров

Владимир Пелов излежаваше 30-годишна присъда

Снимка: Иван Григоров