Фалшиво видео, в което са използвани лицата и гласовете на журналистите от bTV Цветанка Ризова и Иван Георгиев, както и на бившия премиер Кирил Петков, призовава хората да внасят пари по неясна програма, за да печелят до живот, разказа самият Иван Георгиев в сутрешния блок на bTV.

Телевизията не излъчи клипа, за да не мултиплицира измамата. В него се използват кадри от новините на bTV, както и от гостуване на Кирил Петков в медията.

Във видеото се обяснява, че ако човек изтегли програма на мобилното си устройство и внесе определена сума пари, тази програма ще инвестира вместо него на американската борса. Тя уж била управлявана от Илон Мъск, а с вноските си човек щял да получава пари до края на живота си.

Законът за радиото и телевизията забранява в търговските съобщения да се използват държавните символи като герба и знамето, както и гласовете и лицата на действащи журналисти, обясни Иван Георгиев.

И предупреди зрителите: "Ако видите подобно нещо, да знаете, че това е измама".

Най-честите измами с известни лекари, журналисти и актьори е за рекламата на "магични лекарства". Наскоро в подобен случай бе замесено името на кардиолога проф. Иво Петров. Името му за пореден път е употребено във фалшива реклама на лекарства - за таблетки, "които лекуват всичко".

 фалшиво видео с известна телевизионна водеща обикаляше социалните мрежи. Откраднатият образ и глас бе на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева. За първи път за измамата бе използван изкуствен интелект. Той е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас, информираха от БНТ. Още през 2018 година за реклама на лекарства бе ползвано името на друг известен телевизионен водещ Бойко Василев.